Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Covid-19 και ανησυχία για την ανάκαμψη τρομάζουν τη Wall Street

Απώλειες πάνω από 1,5% σημειώνουν οι δείκτες, με τον Dow Jones να δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις. Στο 1,22% βουτάει η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Πτώση 7% για το αργό, κάτω από τα $67. Διολισθαίνει το δολάριο.

Covid-19 και ανησυχία για την ανάκαμψη τρομάζουν τη Wall Street

Βαριές απώλειες καταγράφει η αμερικανική αγορά τη Δευτέρα, καθώς οι μετοχές αξίας και ο ταξιδιωτικός τομέας δέχονται ισχυρό πλήγμα μετά το άλμα στα κρούσματα κορωνοϊού που δημιουργούν ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Ο Dow Jones σημειώνει πτώση 2,5% στις 33.806 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,43% χαμηλότερα στις 14.220 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 1,98% στις 4.241 μονάδες.

Οι νέες μολύνσεις εκτινάχτηκαν σε μέρη όπως η Ασία και η Αγγλία, ενώ τα κρούσματα πραγματοποίησαν άλμα 70% την περασμένη εβδομάδα, καθώς η παραλλαγή Δέλτα συνεχίζει να εξαπλώνεται. Οι θάνατοι στις ΗΠΑ κατέγραψαν άνοδο 26% σε εβδομαδιαία βάση, φθάνοντας κατά μέσο όρο την ημέρα τους 250, με θύματα κατά κύριο λόγο ανεμβολίαστους ασθενείς. 

«Προτού αρχίσει να κερδίζει έδαφος η παραλλαγή Δέλτα, οι επενδυτές προεξοφλούσαν μια πολύ ισχυρή ανάκαμψη. Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι ότι η αγορά αντιδρά σε όποιο δεδομένο αμφισβητεί την ιδέα για μια κατάσταση χαμηλής μεταβλητότητας και με υψηλά εταιρικά κέρδη», τόνισε ο Ντέιβιντ Γκρέσεκ, υπεύθυνος έρευνας στην Aspiriant στη Νέα Υόρκη. 

Στο ταμπλό, τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές των ταξιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα την περασμένη χρονιά κατά τη διάρκεια των lockdown, αλλά είχαν ανακάμψει τελευταία, εν μέσω ελπίδων για άνοιγμα της οικονομίας.

Οι αεροπορικές εταιρείες όπως η Southwest Airlines, η Delta, η United και η American, καθώς και οι εταιρείες κρουαζιέρας όπως οι Royal Caribbean, Carnival και Norwegian Cruise υποχωρούν από 3,3% έως 5,8%. 

Βαριές απώλειες σημειώνουν και οι μετοχές των αμερικανικών τραπεζών. Ειδικότερα οι μετοχές των Bank of America, JP Morgan Chase, Goldman Sachs, Morgan Stanley και Citigroup υποχωρούν πάνω από 2%. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο βουτάει 7,3% στα 66,2 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός διολισθαίνει 0,17% στα 1.811 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ ενισχύεται έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,181 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου βουτάει κάτω από το 1,2%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v