Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέα επίπεδα-ρεκόρ η Wall με ώθηση από τη Fed

Πάνω από τις 35.000 μονάδες σκαρφαλώνει ο Dow Jones. Διολισθαίνει το δολάριο έναντι του ευρώ. Στο 1,37% υποχωρεί η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Μικρή πτώση για το αργό. Ισχυρή άνοδος για τον χρυσό.

Σε νέα επίπεδα-ρεκόρ η Wall με ώθηση από τη Fed

Σε θετικό έδαφος επιστρέφουν οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη, με τους δείκτες να κινούνται σε νέα επίπεδα-ρεκόρ καθώς ο πρόεδρος της Fed Tζερόμ Πάουελ διαμήνυσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα προχωρήσει σύντομα σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

O Dow Jones ενισχύεται 0,33% στις 35.002 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,44% στις 14.756 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,42% στις 4.387 μονάδες.

Ο πρόεδρος της Fed τόνισε ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας δεν έχει προχωρήσει τόσο, για να ξεκινήσει η κεντρική τράπεζα την περιστολή των μηνιαίων αγορών ομολόγων.

«Στη συνεδρίαση του Ιουνίου, η Επιτροπή συζήτησε την πρόοδο της οικονομίας προς τους στόχους μας», ανέφερε ο κ. Πάουελ σε κείμενο ομιλίας που έχει ετοιμάσει για την κατάθεσή του στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Αν και η επίτευξη του στόχου της "oυσιαστικής περαιτέρω προόδου" απέχει ακόμα πολύ, οι συμμετέχοντες αναμένουν ότι η πρόοδος θα συνεχιστεί» σημείωσε, σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Πάουελ.

O ίδιος υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τους ερχόμενους μήνες, προτού αρχίσει να υποχωρεί. Υπογράμμισε ωστόσο ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να παρέμβει, αν ο πληθωρισμός βγει εκτός ελέγχου.

«Οι αγορές έχουν συνηθίσει στα "χαμηλά επιτόκια για μεγαλύτερο διάστημα" και οι δηλώσεις του Πάουελ σήμερα δεν το αλλάζουν αυτό», τόνισε η Ντιάν Σουόνκ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Grant Thornton.

Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων τριμήνου, η Citigroup ξεπέρασε άνετα τις προβλέψεις της αγοράς όσον αφορά τα κέρδη, καθώς η οικονομική ανάκαμψη επέτρεψε στην τράπεζα να αποδεσμεύσει αποθεματικά που είχε κρατήσει για κάλυψη ζημίων δανείων και να αντισταθμίσει την πτώση των εσόδων από το πιο χαμηλό trading.

Για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου, τα κέρδη αυξήθηκαν στα 6,19 δισ. δολάρια ή $2,85 ανά μετοχή, από 1,06 δισ. δολάρια ή 38 σεντ ανά μετοχή, έναν χρόνο πριν. Οι αναλυτές ανέμεναν κατά μέσο όρο κέρδος $1,96 ανά μετοχή, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Σε κέρδη γύρισε η Wells Fargo το δεύτερο τρίμηνο, καθώς αποδέσμευσε κεφάλαια που προόριζε για κάλυψη κόκκινων δανείων, ενώ σταθεροποιήθηκε το κόστος που σχετίζεται με το παλιό σκάνδαλο πρακτικών πωλήσεων. H τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ ενημέρωσε ότι τα κέρδη έφτασαν στα 6 δισ. δολάρια ή $1,38 ανά μετοχή. Το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχε καθαρή ζημία 3,85 δισ. δολαρίων ή $1,01 ανά μετοχή.

Εν τω μεταξύ, κατά 173% αυξήθηκαν τα κέρδη της Bank of America το δεύτερο τρίμηνο, καθώς απελευθέρωσε αποθεματικά που είχε κρατήσει στην άκρη πέρυσι, στην κορύφωση της πανδημίας. Ειδικότερα, τα κέρδη ενισχύθηκαν στα 8,96 δισ. δολάρια ή $1,03 ανά μετοχή, από 3,28 δισ. ή 37 σεντ ανά μετοχή, ένα χρόνο πριν. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι τα κέρδη θα φτάσουν στα 77 σεντ.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει οριακά 0,13% στα 75,13 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,9% στα 1.826 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,182 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου βουτάει 5 μονάδες βάσης, στο 1,37%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v