Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση σχεδόν 300 μονάδων για τον Dow Jones

Στο κόκκινο κινήθηκε το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Nasdaq να σημειώνει απώλειες για πέμπτη σερί συνεδρίαση. Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ. Επέστρεψε πάνω από τα 1.800 δολ. ο χρυσός. Οριακή άνοδος για το πετρέλαιο.

Πτώση σχεδόν 300 μονάδων για τον Dow Jones

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street παρά τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,83% ή 292 μονάδες στις 34.578, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,57% στις 4.443 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,45% στις 15.037 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Microsoft (+1%) και Salesforce.com (+0,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των JP Morgan (-2,1%) και Caterpillar (-1,4%).

Στο μεταξύ, πληθωρισμός κινήθηκε 0,3% υψηλότερα τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών της ενέργειας και των τροφίμων, ο λεγόμενος δομικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,1%.

Τον Ιούλιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε ενισχυθεί 0,5% σε σχέση με τον Ιούνιο.

Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε οριακά τον Αύγουστο στο 5,3% από 5,4% τον Ιούλιο. 

Οι αναλυτές ανέμεναν ο δείκτης τιμών να αυξηθεί 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και υψηλότερα 5,4% σε σχέση με πέρυσι. Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Αύγουστο είχε «εκτοξευτεί» 8,3%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από τον Νοέμβριο του 2010.

H Fed παρακολουθεί τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού και οι αναλυτές αναμένουν οι αυξήσεις των τιμών να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων στην διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας στις 21 Σεπτεμβρίου.

«Πιστεύω πως η Fed θα συζητήσει για «tapering» τον Σεπτέμβριο αλλά δεν θα τον ανακοινώσει πριν τον Νοέμβριο και θα τον εφαρμόσει πριν το πέρας του έτους», ανέφερε ο Art Hogan, επικεφαλής στρατηγικής στην National Securities.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Apple παρουσίασε σήμερα το νέο iPad και το iPad mini, το Apple Watch Series 7, το νέο iPhone 13, το νέο iPhone 13 mini και το νέο iPhone 13 Pro Max με την τιμή της μετοχής να χάνει 1%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε οριακά στα 70,46 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,7% στα 1.807 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,28% και στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1805 δολ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v