Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Boυτιά στη Wall Street εν μέσω φόβων για την Evergrande

Στο «κόκκινο» οι δείκτες στην αμερικανική αγορά υποχωρούν πάνω από 1%. Σε χαμηλό δύο μηνών ο S&P 500. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ. Άνοδος για χρυσό και γεν. Στο 1,31% διολισθαίνει η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Απώλειες 3% για την Goldman Sachs.

Boυτιά στη Wall Street εν μέσω φόβων για την Evergrande

Μεγάλη πτώση καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα, διευρύνοντας τις απώλειες του Σεπτεμβρίου εν μέσω κλυδωνισμών από τη διεθνή αναταραχή που προκαλεί το διαφαινόμενο «ναυάγιο» του κινεζικού κολοσσού Evergrande.

O Dow Jones υποχωρεί 2,3% στις 33.763 μονάδες, τη μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο του 2020. Ο Nasdaq κινείται 2,8% χαμηλότερα στις 14.619 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 2,37% στις 4.327 μονάδες. Το επι΄πεδο αυτό είναι το χαμηλότερο στο οποίο έχει βρεθεί ο S&P 500 από τον Ιούλιο του 2020.

O δείκτης «φόβου» VIX της CBOE εκτινάχτηκε πάνω από τις 26 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο. 

Οι επενδυτές φοβούνται ότι μια πιθανή κατάρρευση της Evergrande θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην κινεζική αγορά του real estate. Στις αγορές στο Χονγκ Κονγκ υπήρξε sell-off τη Δευτέρα, με τον δείκτη Hang Seng να βουτάει 4%. Tη σκυτάλη πήραν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον Stoxx 600 να διολισθαίνει πάνω από 2%.

Το αρνητικό κλίμα εντείνεται και από τις ανησυχίες ότι η Fed θα στείλει την Τετάρτη «σήμα» ότι είναι έτοιμη να αρχίσει την περιστολή των αγορών στοιχείων ενεργητικού.

Εν τω μεταξύ, τα κρούσματα κορωνοϊού συνεχίζουν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα στις ΗΠΑ.

Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης για το νέο πολιτικό μπρα-ντε-φερ στο Κογκρέσο μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, τη στιγμή που τελειώνει το χρονικό περιθώριο για την αύξηση του ορίου του χρέους.

«Οι λόγοι για την πτώση σήμερα είναι οι ίδιοι με την περασμένη εβδομάδα. Ανησυχίες για την Κίνα (Evergrande, ρύθμιση, Covid), περιστολή της αγοράς ομολόγων από τη Fed και πιθανές αυξήσεις επιτοκίων. Τίποτα καινούργιο δεν προέκυψε σήμερα που να εξηγεί την πτώση», έγραψε σε σημείωμα προς τους επενδυτές ο ιδρυτής της Sevens Report, Tom Essaye.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο βουτάει 1,9% στα 70,5 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός ενισχύεται 0,49% στα 1.759 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,17 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου υποχωρεί στο 1,31%.

Στο ταμπλό, ισχυρές απώλειες σημειώνουν οι τραπεζικές μετοχές. Η μετοχή της Goldman Sachs σημειώνει πτώση 3,1% στα 379 δολάρια.

Η μετοχή της JP Morgan υποχωρεί 2,25% στα 154 δολάρια. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v