Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο φόβος μιας νέας Lehman... αναστάτωσε τη Wall Street

Στο κόκκινο κινήθηκε το αμερικανικό χρηματιστήριο με τις απώλειες να περιορίζονται αισθητά προς το τέλος της συνεδρίασης. «Βουτιά» 610 μονάδων για τον Dow Jones. Έντονες ανησυχίες για την κινεζική Evergrande. Στο 1,30% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Ο φόβος μιας νέας Lehman... αναστάτωσε τη Wall Street

Σε καθοδικό κανάλι παρέμεινε η Wall Street με τον δείκτη S&P 500 να σημειώνει την χειρότερη επίδοση από τον Μάιο.

Ο Dow Jones "βούλιαξε" 1,78% ή 614 μονάδες στις 33.970, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,70% στις 4,357 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,19% στις 14.713 μονάδες. Στα χαμηλά ημέρας ο Dow Jones είχε φτάσει να χάνει 970 μονάδες και ο Nasdaq να καταγράφει απώλειες άνω του 3%.

Στον βιομηχανικό δείκτη, άνοδο σημείωσαν μόνο οι τίτλοι των Merck & Co (+0,5%) και Verizon (+0,1%) ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Caterpillar (-4,5%) και Goldman Sachs (-3,4%).

Οι επενδυτές προχώρησαν σε νέες ρευστοποιήσεις καθώς μεταξύ άλλων φοβούνται ότι μια πιθανή κατάρρευση της εταιρείας Evergrande θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην κινεζική αγορά του real estate, όπως αντίστοιχα είχε συμβεί και με την κατάρρευση της Lehman Brothers στις ΗΠΑ. Άλλωστε στις αγορές στο Χονγκ Κονγκ υπήρξε sell-off τη Δευτέρα, με τον δείκτη Hang Seng να βουτάει 4%.

Ενδεικτικό του γενικότερου κλίματος στη Wall Street ήταν o δείκτης «φόβου» VIX της CBOE που εκτινάχτηκε 29%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο.

Επιπλέον, οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους και στην διήμερη συνεδρίαση της Fed που θα ξεκινήσει την Τρίτη καθώς και στην συνέντευξη τύπου του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Τζέρομ Πάουελ την Τετάρτη. Υπενθυμίζεται ότι ο Πάουελ έχει ήδη αναφέρει πως το λεγόμενο «tapering» θα μπορούσε να ξεκινήσει φέτος, ωστόσο οι αναλυτές αναμένουν περισσότερα στοιχεία για μια ενδεχόμενη μείωση στις αγορές ομολόγων, μετά και τα μικτά μακροοικονομικά στοιχεία των τελευταίων ημερών.

«Οι λόγοι της πτώσης είναι οι ίδιοι με την προηγούμενη εβδομάδα: Οι ανησυχίες από την Κίνα με την κατάρρευση της Evergrande, το «tapering» από τη Fed και οι πιθανές αυξήσεις φόρων. Ωστόσο τίποτε άλλο δεν έχει συμβεί που να δικαιολογεί αυτή την «βουτιά», ανέφερε ο ιδρυτής της Seven Report, Tom Essaye.

Στο μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών, η Τζάνετ Γέλεν, απηύθυνε χθες Κυριακή έντονη προτροπή στο Κογκρέσο των ΗΠΑ να αυξήσει το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να ενσκήψει «ιστορική οικονομική κρίση».

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 2,3% στα 70,29 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,7% στα 1.763 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο 1,30% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1729 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v