Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέταρτη σερί πτώση για τους Dow Jones και S&P 500

Σε καθοδικό κανάλι συνέχισαν για άλλη μια συνεδρίαση οι Dow Jones και S&P 500 ενώ σε θετικό έδαφος κρατήθηκε ο Nasdaq. Στο επίκεντρο η διήμερη συνεδρίαση της Fed. Στο 1,32% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Τέταρτη σερί πτώση για τους Dow Jones και S&P 500

Μικτά πρόσημα στη Wall Street μετά τις βαριές απώλειες της Δευτέρας όπου ο δείκτης S&P 500 σημείωσε την χειρότερη επίδοση από τον Μάιο.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,15% ή 49 μονάδες στις 33.920, ο S&P 500 σημείωσε πτώση μόλις 0,08% στις 4,354 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,22% στις 14.746 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των American Express (+1,9%) και Home Depot (+1,1%) ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Walt Disney (-4,2%) και Cisco Systems (-1%).

Στο μεταξύ, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η διήμερη συνεδρίαση της Fed που ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη. Οι αναλυτές αναμένουν περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το σχέδιο της Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τις αγορές ομολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα ο Τζέρομ Πάουελ είχε δηλώσει ότι η Fed θα περιορίσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων ύψους 120 δισ. δολαρίων πριν το πέρας του έτους.

«Θα πρέπει η Fed να παρουσιάσει τα σχέδια της για «tapering», χωρίς να τρομάξει την αγορά», ανέφερε αναλυτής.

Επιπλέον παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την κινεζική Evergrande, η οποία χρωστά 305 δισ. δολάρια και οι επενδυτές φοβούνται ότι ενδεχόμενη κατάρρευση της θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον κλάδο ακινήτων της Κίνας και όχι μόνο. Σημειώνεται ότι ο όμιλος δεν έκανε τουλάχιστον δύο πληρωμές τόκων που έληγαν χθες στις τράπεζες, εξέλιξη που φέρνει ένα βήμα πιο κοντά τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία της Κίνας.

Παράλληλα οι επενδυτές προβληματίζονται με τις εξελίξεις και στο μέτωπο του χρέους των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι η Ουάσινγκτον βιάζεται να περάσει από το Κογκρέσο νομοσχέδιο που θα διευρύνει το όριο χρέους προκειμένου να αποφύγει «λουκέτο» στις δημόσιες υπηρεσίες.

Από πλευράς macro, άνοδο 3,9% κατέγραψαν οι ενάρξεις κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Αύγουστο σε μηνιαία βάση, έναντι προσδοκίας για ενίσχυση κατά 1%. Οι ενάρξεις κατοικιών έφτασαν στο ετήσιο προσαρμοσμένο μέγεθος των 1.55 εκατ. Οι Αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φτάσουν τα 1.543 εκατ.

Οι άδειες για την κατασκευή νέων κατοικιών ενισχύθηκαν 6% σε μηνιαία βάση, υψηλότερα από τις προβλέψεις για άνοδο κατά 2,3%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 0,4% στα 70,56 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,8% στα 1.778 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά δυο μονάδες βάσης στο 1,32% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο έναντι του ευρώ στο 1,1729 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v