Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η απασχόληση προβλημάτισε την Wall Street

Πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις. Στο επίκεντρο τα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ. Στο 1,6% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Εβδομαδιαίο «άλμα» 4,6% για το πετρέλαιο.

Η απασχόληση προβλημάτισε την Wall Street

Απώλειες στη Wall Street μετά τα απογοητευτικά στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε θέσεις εργασίας με πολύ χαμηλότερο ρυθμό από τον αναμενόμενο τον Σεπτέμβριο, δίνοντας μία απαισιόδοξη ένδειξη σε μία εποχή ανησυχιών για την πορεία της πανδημίας και τον επίμονο πληθωρισμό.

Οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά μόλις 194.000 έναντι πρόβλεψης για 500.000. Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 4,8%, έναντι εκτίμησης για 5,1%.

Τα στοιχεία έρχονται σε μία κρίσιμη στιγμή για την οικονομία -η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ παρακολουθεί την αγορά εργασίας στενά, καθώς έχει δώσει σήμα ότι είναι έτοιμη να μειώσει τη στήριξη που έδωσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,03% ή 8 μονάδες στις 34.746, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,19% στις 4,391 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,51% στις 14.578 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Chevron (+2,3%) και IBM (+1,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Merck & Co (-1,5%) και Walgreens Boots (-1,2%).

Στο μεταξύ, η Γερουσία ενέκρινε χθες Πέμπτη σχέδιο νόμου που επιτρέπει να αυξηθεί το όριο του χρέους του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ μέχρι τον Δεκέμβριο, αποτρέποντας έτσι προσωρινά τουλάχιστον την απειλή κήρυξης στάσης πληρωμών από τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο.

Μόνον οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές ενέκριναν το κείμενο (50 ψήφοι υπέρ, 48 κατά), που αυξάνει το όριο δανεισμού της χώρας στα 480 τρισ. δολάρια και επιτρέπει στο ομοσπονδιακό κράτος να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, να κάνει πληρωμές, ως τις αρχές του Δεκεμβρίου. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Δημοκρατικοί έχουν –ισχνή– πλειοψηφία, αναμένεται να εγκρίνει το νομοσχέδιο μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 1,3% στα 79,35 δολάρια ανά βαρέλι (νωρίτερα είχε πιάσει και τα 80 δολ.) ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,1% στα 1.757 δολ./oz.

Στην εβδομάδα, το πετρέλαιο κέρδισε 4,6% ενώ ο χρυσός έχασε 0,1%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ανήλθε τρεις μονάδες βάσης στο 1,60% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1577 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v