Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογική «βουτιά» στη Wall Street

Πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο με πρωταγωνιστή τον τεχνολογικό κλάδο. Απώλειες 4,9% για τη μετοχή του Facebook. Στο 1,48% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Σε υψηλό σχεδόν επτά ετών το πετρέλαιο.

Τεχνολογική «βουτιά» στη Wall Street

Απώλειες στη Wall Street καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων παρέμειναν σε ανοδική τροχιά, πιέζοντας χαμηλότερα τις τεχνολογικές μετοχές.

Ειδικότερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,48% και η απόδοση του 30ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,05%. 

Σημειώνεται ότι η νέα άνοδος στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, προκάλεσε «βουτιά» στις τεχνολογικές μετοχές, καθώς οι διοικήσεις των εν λόγω εισηγμένων στηρίζουν την ισχυρή ανάπτυξή τους στον φθηνό δανεισμό.

Επιπλέον αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος στον τεχνολογικό κλάδο και από το κραχ στο διαδίκτυο καθώς οι ιστοσελίδες των Facebook, WhatsApp και Instagram παρέμειναν εκτός λειτουργίας για αρκετές ώρες. Η μετοχή του Facebook «βούλιαξε» 4,9%.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,94% ή 323 μονάδες στις 34.002, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,3% στις 4,300 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,14% στις 14.255 μονάδες.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι νέες παραγγελίες για αγαθά που έχουν παρασκευαστεί στις ΗΠΑ σημείωσαν μεγάλη αύξηση τον Αύγουστο, παρά τις ενδείξεις για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο λόγω των ελλείψεων σε εργατικό δυναμικό και πρώτες ύλες.

Ειδικότερα, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι εργοστασιακές παραγγελίες ενισχύθηκαν 1,2% τον Αύγουστο. Τον Ιούλιο είχαν αυξηθεί κατά 0,7%. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο των παραγγελιών κατά 1%.

"Το τέταρτο τρίμηνο θεωρείται καλή περίοδος για τις μετοχές αν και τούτη τη φορά, το επικείμενο «tapering» της Fed, το ανώτατο όριο του χρέους, οι εξελίξει στο μέτωπο της κινεζικής Evergrande και η πανδημία, ενδέχεται να οδηγήσουν τους επενδυτές σε μια πιο επιφυλακτική στάση", αναφέρει αναλυτής. Σημειώνεται ότι μετά από έναν δύσκολο Σεπτέμβριο, περισσότερες από τις μισές μετοχές του S&P έχουν χάσει τουλάχιστον 10%.

Επιπλέον οι επενδυτές δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα και στα στοιχεία απασχόλησης που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή καθώς μπορούν να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις της Fed. Οι αναλυτές αναμένουν να δημιουργηθούν 475.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο έναντι μόλις 235.000 που δημιουργήθηκαν τον Αύγουστο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 2,3% στα 77,60 δολάρια ανά βαρέλι (σε υψηλό σχεδόν επτά ετών) και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,5% στα 1.767 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1620 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v