Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν οι αγοραστές στη Wall Street

Ισχυρή άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να κερδίζει πάνω από 300 μονάδες. Στο 1,53% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Σε υψηλό επτά ετών το πετρέλαιο.

Επέστρεψαν οι αγοραστές στη Wall Street

Ανέκαμψε η Wall Street μετά την τεχνολογική «βουτιά» της Δευτέρας που προκάλεσαν τόσο η άνοδος στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, όσο και το κραχ στο διαδίκτυο με τις ιστοσελίδες Facebook, WhatsApp και Instagram να παραμένουν εκτός λειτουργίας για πολλές ώρες.

Σήμερα, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,92% ή 311 μονάδες στις 34.314, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,05% στις 4,345 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,25% στις 14.433 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Goldman Sachs (+3,5%) και Microsoft (+2,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Merck & Co (-1,6%) και IBM (-0,5%).

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε σε χαμηλό ενός έτους τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με νέα έκθεση της IHS Markit.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 55 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 55,4 τον Αύγουστο και ο δείκτης υπηρεσιών υποχώρησε στις 54,9 μονάδες από 55,1 τον προηγούμενο μήνα.

Επιπλέον, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Αύγουστο, λαμβάνοντας ώθηση από τις εισαγωγές.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 4,2% στα 73,3 δισ. δολάρια τον περασμένο μήνα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν διεύρυνση του ελλείμματος στα 70,5 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, οι νομοθέτες ακόμα προσπαθούν να συμφωνήσουν είτε να αυξήσουν είτε να άρουν του ανώτατο όριο χρέους προκειμένου να αποφευχθεί μια πιθανή -για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ- χρεωκοπία. Το υπουργείο Οικονομικών είχε προειδοποιήσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι νομοθέτες θα πρέπει να αυξήσουν το μαξιλάρι χρέους πριν την 18η Οκτωβρίου, ούτος ώστε η χώρα να μπορέσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις (πληρωμές ομολόγων).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 1,7% στα 78,93 δολάρια ανά βαρέλι, σε υψηλό Οκτωβρίου 2014, ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,4% στα 1.760 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά πέντε μονάδες βάσης στο 1,53% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1592 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v