Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος στη Wall Street με το βλέμμα στο Κογκρέσο

Σε θετικό έδαφος οι δείκτες καθώς υποχωρούν οι φόβοι για το «ταβάνι» του χρέους. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ. Πτώση για το αργό. Απώλειες για τον χρυσό. Στο 1,54% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Ισχυρή άνοδος στη Wall Street με το βλέμμα στο Κογκρέσο

Ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη, συνεχίζοντας το ανοδικό γύρισμα από τα μέσα της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς το Κογκρέσο φαίνεται να πλησιάζει σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου του χρέους βραχυπρόθεσμα.

Ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 1,5% στις 34.931 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει κέρδη 1,65% στις 14.740 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 1,41% στις 4.424 μονάδες.

Την Τρίτη, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προετοιμάζονται για ύφεση, αν το Κογκρέσο δεν καταλήξει σε συμφωνία για το όριο του χρέους, οδηγώντας σε μια άνευ προηγουμένου χρεοκοπία.

Αλλά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Τετάρτης, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ κατέθεσε στους Δημοκρατικούς πρόταση για αύξηση του ορίου του χρέους που θα επιτρέψει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να λειτουργεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Tην Πέμπτη, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία των ΗΠΑ, Τσακ Σούμερ, ανακοίνωσε ότι υπήρξε διακομματική συμφωνία για να παραταθεί το «ταβάνι» του χρέους ώς τις αρχές Δεκεμβρίου.

«Μια προσωρινή συμφωνία θα βοηθούσε να περιοριστεί η μεταβλητότητα που συνδέεται με τις διακυμάνσεις στην αγορά τις επόμενες εβδομάδες», έγραψε ο Μαρκ Χάφελε της UBS.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν στις 326.000 την εβδομάδα που έληξε στις 2 Οκτωβρίου από 362.000 προηγουμένως. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 348.000.

Στα εμπορεύματα, η τιμή του συμβολαίου του αργού πετρελαίου κινείται 0,3% χαμηλότερα στα 77,1 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει απώλειες 0,4% στα 1.754 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ διολισθαίνει έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,555 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται δύο μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 1,54%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v