Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη σερί άνοδος στη Wall Street

Θετικά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να κερδίζει πάνω από 330 μονάδες. Σε υψηλό άνω των τριών μηνών η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Άνοδος για την τιμή του πετρελαίου. Οριακές διακυμάνσεις για το δολάριο.

Τρίτη σερί άνοδος στη Wall Street

Σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεδρίαση παρέμεινε η Wall Street μετά το εντυπωσιακό «come back» των αγοραστών την Τετάρτη που έσβησε απώλειες 460 μονάδων για τον Dow Jones.

Σήμερα, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,98% ή 337 μονάδες στις 34.745, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,83% στις 4,399 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,05% στις 14.654 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των UnitedHealth (+2,9%) και Dow Inc. (+2,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Amgen (-0,3%) και IBM (-0,2%).

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της μειοψηφίας στη Γερουσία, Mitch McConnell πρότεινε προσωρινή απόσυρση του ανώτατου ορίου χρέους προκειμένου να αποφευχθεί μια πιθανή χρεωκοπία και μια οικονομική κρίση που θα μπορούσε να είχε καταστροφικές συνέπειες. Άλλωστε και η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen είχε προειδοποιήσει πως η αμερικανική οικονομία θα γύριζε σε ύφεση σε περίπτωση στάσης πληρωμών.

«Μια προσωρινή συμφωνία θα βοηθούσε να περιοριστεί η μεταβλητότητα που συνδέεται με τις διακυμάνσεις στην αγορά τις επόμενες εβδομάδες» έγραψε ο Μαρκ Χάφελε της UBS.

Τελικά, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι υπήρξε διακομματική συμφωνία για να παραταθεί το «ταβάνι» του χρέους έως τις αρχές Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από τη μεγάλη πτώση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας. Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν στις 326.000 την εβδομάδα που έληξε στις 2 Οκτωβρίου από 362.000 προηγουμένως. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 348.000.

Επιπλέον οι επενδυτές δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα και στα στοιχεία απασχόλησης που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή καθώς ενδέχεται να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις της Fed. Οι αναλυτές αναμένουν να δημιουργηθούν 475.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο έναντι μόλις 235.000 που δημιουργήθηκαν τον Αύγουστο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,1% στα 78,30 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,2% στα 1.759 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς έπιασε υψηλό άνω των τριών μηνών, κερδίζοντας πέντε μονάδες βάσης στο 1,57% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε οριακά έναντι του ευρώ στο 1,1554 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v