Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεκόρ για τον Dow Jones κόντρα στις πιέσεις της τεχνολογίας

Νέο ιστορικό υψηλό έπιασε ο βιομηχανικός δείκτης ενώ υποχώρησαν S&P και Nasdaq. «Βουτιά» 11,9% για την Intel. Στο 1,65% το αμερικανικό 10ετές. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός.

Ρεκόρ για τον Dow Jones κόντρα στις πιέσεις της τεχνολογίας

Μικτά πρόσημα στη Wall Street με τους επενδυτές να δίνουν βαρύτητα στα εταιρικά αποτελέσματα, στις δηλώσεις του Τζέρομ Πάουελ για τον πληθωρισμό και στα macro στις ΗΠΑ.

Ο Dow Jones έπιασε νέο ιστορικό υψηλό καθώς ενισχύθηκε 0,21% ή 74 μονάδες στις 35.677, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,11% στις 4,544 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,82% στις 15.090 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των American Express (+5,4%) και Goldman Sachs (+1,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Intel (-11,9%) και Honeywell (-3,1%).

Στο εταιρικό μέτωπο, απογοήτευσαν τα αποτελέσματα τριμήνου της Intel καθώς μπορεί να αυξήθηκε η κερδοφορία του ομίλου ωστόσο οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών. Ειδικότερα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στο 1,71 δολ. και τα έσοδα στα 18,1 δισ. ενώ οι αναλυτές ανέμεναν προσαρμοσμένα κέρδη στο 1,11 δολ. και έσοδα στα 18,24 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι στην πλειοψηφία τους οι εταιρείες ανακοινώνουν ισχυρά αποτελέσματα γ’ τριμήνου παρά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τον ανοδικό πληθωρισμό. Από τις 101 εισηγμένες στον S&P 500 που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα, το 82,6% αυτών, έχει «πιάσει» κέρδη πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με την FactSet.

«Σε ένα τρίμηνο που νομίζαμε ότι θα δούμε επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και θα ανησυχούσαμε για τα περιθώρια κέρδους, τελικά οι επιχειρήσεις τα πηγαίνουν καλά», σχολίασε η επικεφαλής στρατηγικής της Crossmark Global Investment, Victoria Fernandez.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, προειδοποίησε την Παρασκευή ότι ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για τη μεγαλύτερη διάρκεια του 2022.

Σε συζήτηση που διοργάνωσε η κεντρική τράπεζα της Νότιας Αφρικής, ο κ. Πάουελ επισήμανε ότι συμφωνεί σε γενικές γραμμές με την άποψη ότι ο πληθωρισμός θα είναι παροδικός αλλά και ανθεκτικός.

Το βασικό σενάριο είναι ότι οι πιέσεις στις τιμές θα υποχωρήσουν, υπογράμμισε. Ωστόσο, οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα συνεχίσουν να πιέζουν τον πληθωρισμό υψηλότερο και είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε οι διαταραχές αυτές θα ξεπεραστούν, πρόσθεσε.

Από πλευράς macro, η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ. Ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit ανήλθε στις 57,3 μονάδες τον Οκτώβριο, από 55 τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης PMI του τομέα υπηρεσιών αυξήθηκε στις 58,2 μονάδες, από 54,9 τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 55,1 μονάδες. Ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στο χαμηλό επτά μηνών των 59,2 μονάδων, από 60,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη πτώση του δείκτη, στις 60,3 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,5% στα 83,76 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,8% στα 1.796 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 1,65% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1642 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v