Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στον Dow με το βλέμμα στα lockdown

Επιβαρύνεται το κλίμα, μετά το «κλείσιμο» της Αυστρίας. Δεν αποκλείεται «λουκέτο» και στη Γερμανία. Στο κόκκινο το πετρέλαιο. Υποχωρούν οι μετοχές αεροπορικών εταιρειών. Νομοσχέδιο $1,75 τρισ. πήρε έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πιέσεις στον Dow με το βλέμμα στα lockdown

Μικρή πτώση για τον Dow Jones (-0,5%) ενώ οριακές μεταβολές σημειώνει ο S&P 500 την Παρασκευή, την ώρα που αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για την πανδημία. Σε αντίθεση, ο Nasdaq ενισχύεται 0,5%, καθώς οι τεχνολογικές μετοχές καταγράφουν κέρδη.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τη μεγαλύτερη επέκταση του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας των τελευταίων δεκαετιών, ένα νομοσχέδιο 1,75 τρισ. δολαρίων που χρηματοδοτεί πολλές από τις κορυφαίες προτεραιότητες του Προέδρου Τζο Μπάιντεν. Εάν γίνει νόμος, θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο που πολλοί Αμερικανοί ζουν, ειδικά οικογένειες με παιδιά, ηλικιωμένοι και όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα.

Οι αγορές αξιολογούν την απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης να επιβάλει ολικό lockdown από τη Δευτέρα και για τουλάχιστον 20 μέρες. «Υπάρχουν πάρα πολλοί ανάμεσά μας που δεν έχουν δείξει αλληλεγγύη», δήλωσε ο καγκελάριος Alexander Schallenberg. «Η αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού είναι ο μόνος τρόπος για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος».

Η απόφαση σηματοδοτεί ανατροπή για την κυβέρνηση της Αυστρίας, η οποία έχει επιβάλει από τις αρχές της εβδομάδας περιοριστικά μέτρα μόνο σε ανεμβολίαστους.

Ωστόσο, οι αυξανόμενες λοιμώξεις, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τις 1.600 ανά 100.000 ανθρώπους στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, επιβαρύνουν τα νοσοκομεία και τα εργαστήρια.

Παράλληλα, η κατάσταση της πανδημίας έχει επιδεινωθεί στη Γερμανία την τελευταία εβδομάδα, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Γενς Σπαν. Είναι πιο σοβαρή από την προηγούμενη εβδομάδα, η χώρα αντιμετωπίζει «έκτακτη ανάγκη», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα επιβολής νέου lockdown για όλους, ο υπουργός είπε: «Είμαστε σε μια κατάσταση που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα». Η κρίση στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο, με το σκηνικό να είναι εξαιρετικά δύσκολο ενόψει Χριστουγέννων.

Κατηφορίζουν οι μετοχές ενεργειακών εταιρειών, καθώς οι τιμές του πετρελαίου χάνουν 2,7% με το βλέμμα στα νέα «λουκέτα». Η μετοχή της Occidental Petroleum οδηγεί τις απώλειες, με πτώση 3%.

Χαμηλότερα και οι μετοχές ταξιδιωτικών εταιρειών, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις του κλεισίματος της Αυστρίας. Η United Airlines χάνει 2% ενώ η Delta και η American πάνω από 1%. Η μετοχή της Airbnb κινείται 2% αρνητικά.

Πάνω από το 90% των εταιρειών του S&P 500 έχουν δημοσιεύσει οικονομικά αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο και πάνω από 80% αυτών ενημέρωσαν ότι τα κέρδη ήταν καλύτερα από τις προσδοκίες της Wall, σύμφωνα με τη Refintiv. Οι εταιρείες του S&P 500 είναι σε πορεία για αύξηση κερδών κατά 41,5% σε ετήσια βάση.

Την Παρασκευή, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε τις αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου Covid-19 των Pfizer-BioNTech για όλους τους ενήλικες. Η κίνηση στοχεύει στην αντιμετώπιση της μειωμένης προστασίας των πλήρως εμβολιασμένων Αμερικανών έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.

Νωρίτερα, η Moderna ενημέρωσε ότι η FDA επέκτεινε την επείγουσα χρήση της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού σε όλους τους ενήλικες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό χάνει 2,3% στα 77,22 δολάρια. Στην αγορά των ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς Treasury κινείται καθοδικά κατά 4,6 μονάδες βάσης, στο 1,53%, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφάλεια. Στην αγορά συναλλάγματος, ο δείκτης δολαρίου, έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων, ενισχύεται 0,3% στα 95,83 ενώ το ευρώ χάνει 0,5%, με την ισοτιμία στο 1,131 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v