Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με νέο ρεκόρ γιορτάζει τα Χριστούγεννα η Wall Street

Κέρδη στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον S&P 500 να πιάνει νέο ιστορικό υψηλό. Στο 1,49% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός. Οριακές διακυμάνσεις για το δολάριο. Κλειστή η Wall Street την Παρασκευή.

Με νέο ρεκόρ γιορτάζει τα Χριστούγεννα η Wall Street

Τρίτη σερί άνοδος στη Wall Street με το ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται στα macro και ιδιαίτερα στα στοιχεία πληθωρισμού, στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας και στις παραγγελίες για διαρκή αγαθά στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, στο 4,7% διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση ο δομικός πληθωρισμός τον Νοέμβριο (PCE index), ένα στοιχείο που παρακολουθεί στενά η Fed. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 1982.

Στην αύξηση των τιμών αποδίδεται η κάμψη στον ρυθμό με τον οποίο αυξάνουν οι καταναλωτικές δαπάνες, στο 0,6% το Νοέμβριο από 1,4% ένα μήνα νωρίτερα. Το προσωπικό εισόδημα, τέλος, αυξήθηκε 0,4% έναντι 0,5% το Νοέμβριο.

Στο μέτωπο της αγοράς εργασίας, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας παρέμειναν σταθερές στις 205 χιλιάδες. Ο αριθμός είναι ανάλογος με αυτόν της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας και εντός των προβλέψεων των αναλυτών. Τα υφιστάμενα αιτήματα για επίδομα υποχώρησαν σε 1,86 εκατ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Δεκεμβρίου.

Από την άλλη πλευρά, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά τον Νοέμβριο αυξήθηκαν περισσότερο από τις προβλέψεις, δείγμα ευρωστίας της οικονομίας. Η αύξηση έφτασε το 2,5% έναντι του προηγούμενου μήνα, υποβοηθούμενη από ξαφνική αύξηση στον αεροπορικό τομέα.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,54% ή 196 μονάδες στις 35.950, ο S&P 500 σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό με άνοδο  0,62% στις 4,725 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,85% στις 15.653.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές Caterpillar (+2,20%) και Honeywell (+2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Merck & Co (-0,3%) και Visa (-0,2%).

Στο μεταξύ, πράσινο φως πήρε από τις αμερικανικές αρχές το χάπι της Merck & Co. κατά της Covid-19 γεγονός που δίνει στους ασθενείς υψηλού κινδύνου άλλη μια επιλογή κατ' οίκον θεραπείας.

Το molnupiravir, έλαβε άδεια έκτακτης χρήσης μετά από το ανταγωνιστικό χάπι της Pfizer Inc., Paxlovid το οποίο έλαβε τη σχετική άδεια χθες. Αμφότερα υπόσχονται μια ακόμα δυνατότητα να περιοριστεί ο κίνδυνος να κατακλυστούν τα νοσοκομεία από μια απότομη αύξηση των λοιμώξεων.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο 1,4% στα 73,79 δολάρια και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,5% στα 1.811 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,49% ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1335 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v