Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη ημέρα ανόδου στη Wall Street

Σε θετικό έδαφος οι δείκτες διευρύνουν το χθεσινό ράλι. Υποχωρεί το δολάριο έναντι του ευρώ. Οριακή άνοδος για το αργό. Κέρδη και για τον χρυσό. Στο 1,44% διολισθαίνει η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Δεύτερη ημέρα ανόδου στη Wall Street

Υψηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη, δίνοντας συνέχεια στην ισχυρή χθεσινή ανάκαμψη που ακολούθησε ένα τριήμερο σερί απωλειών που πυροδοτήθηκε από φόβους για τη μετάλλαξη Όμικρον.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,5% στις 35.659 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,84% υψηλότερα στις 15.470 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 0,75% στις 4.683 μονάδες.

Ο όγκος συναλλαγών αναμένεται να κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα για το υπόλοιπο της εβδομάδας, ενόψει των εορτών.

Ο Δεκέμβριος, συνήθως ο πιο ήρεμος μήνας για τις αγορές, ήταν μέχρι στιγμής ο πιο ασταθής του 2021, σύμφωνα με την Bespoke Investment Group, που εξέτασε τη μέση απόλυτη ημερήσια μεταβολή του S&P 500 από το 1953.

Ο «δείκτης φόβου» της Wall Street, ο οποίος μετράει τη μεταβλητότητα στις μετοχές του S&P 500, εκτινάχθηκε πάνω από τις 35 μονάδες νωρίτερα αυτόν το μήνα και παρέμεινε πάνω από το όριο του 20.

Το επενδυτικό κλίμα επηρέασαν αρνητικά οι φόβοι για την ταχέως μεταδιδόμενη μετάλλαξη Όμικρον, τον αυξανόμενο πληθωρισμό και το τέλος της εξαιρετικά υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής.

Και οι τρεις βασικοί δείκτες εκτινάχθηκαν την Τρίτη σε ένα ράλι ανακούφισης μετά από ημέρες αδυναμίας που οφείλονταν στον φόβο της Όμικρον. Ο Dow πρόσθεσε 560 μονάδες ή 1,6%, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,8% και ο Nasdaq κέρδισε 2,4%. Ο S&P 500 διέκοψε ένα τριήμερο σερί απωλειών κατά τον οποίο ο δείκτης αναφοράς έχασε περισσότερο από 3%, τη μεγαλύτερη πτώση από τον Σεπτέμβριο. Ο Nasdaq υποχώρησε σχεδόν 4%, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες συνεχόμενες απώλειες από τον Μάιο.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι μεταπωλήσεις κατοικιών κατέγραψαν άνοδο 1,9% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 6,46 εκατομμυρίων, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Κτηματομεσιτών.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Caterpillar σημειώνει άνοδο 1%, μετά την αναβάθμιση της μετοχής από την Bernstein, η οποία εκτιμά ότι η εταιρεία κατασκευής μηχανημάτων θα είναι βασικός ωφελούμενος από την ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Η μετοχή της Tesla ενισχύεται 3%, αφού ο Έλον Μασκ είπε σε podcast ότι έχει επιτύχει τον στόχο του να πουλήσει το 10% των μετοχών του για φορολογικούς λόγους.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ ενισχύεται έναντι του γεν.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο καταγράφει οριακή άνοδο 0,1% στα 71,2 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει κέρδη 0,3% στα 1.794 δολάρια ανά ουγκιά.

Στα ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς τίτλου υποχωρεί μία μονάδα βάσης, στο 1,44%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v