Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέμπτη ημέρα απωλειών για τον S&P 500

Περιορίζουν την πτώση οι δείκτες. Ο Nasdaq υποχωρεί 1% αφού προηγουμένως βρέθηκε σε περιοχή διόρθωσης. Πάνω 0,5% το δολάριο έναντι του ευρώ. Ξεπέρασε το 1,8% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Βουτιά 4% για Visa και Nike.

Πέμπτη ημέρα απωλειών για τον S&P 500

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα, μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα το 2022, αλλά έχουν περιορίσει τις απώλειες προς το τέλος της συνεδρίασης.

O Dow Jones υποχωρεί 0,9% στις 35.891 μονάδες. Ο Nasdaq κινείται 1,1% χαμηλότερα στις 14.744 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης βρέθηκε πάνω από 10% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά του Νοεμβρίου. Ο S&P 500 καταγράφει πτώση 0,89% στις 4.635 μονάδες.

Ο S&P 500 και ο Nasdaq έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση την Παρασκευή, ενώ ο Dow έχει υποχωρήσει σε τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις.

Οι μετοχές έχουν ξεκινήσει τη χρονιά με απώλειες καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν εκτοξευτεί. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κινείται σήμερα στο 1,801%, ενώ είχε κλείσει το έτος κοντά στο 1,51%. Την Κυριακή, η Goldman Sachs προέβλεψε ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές το 2022, σηματοδοτώντας πως η Wall Street αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα θα αναλάβει πιο επιθετικές πρωτοβουλίες, για να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Οι επενδυτές ετοιμάζονται για μια μεγάλη εβδομάδα, που θα περιλαμβάνει στοιχεία για τον πληθωρισμό καθώς και μια ακρόαση του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ. Η έναρξη των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων τριμήνου ξεκινά επίσης αυτή την εβδομάδα. Τα κέρδη του S&P 500 αναμένεται να παρουσιάσουν ρυθμό αύξησης 21,7%, πάνω από το 20% για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τη FactSet.

«Ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από το αναμενόμενο, η Fed έχει σηματοδοτήσει τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος (η αγορά έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για τέσσερις), η μετάλλαξη Όμικρον δημιουργεί αμφιβολίες για την παγκόσμια ανάπτυξη και οι περιορισμοί στην αλυσίδα εφοδιασμού παραμένουν σημαντικό πρόβλημα. Αν και η αβεβαιότητα γύρω από αυτές τις τρομερές προκλήσεις έχει δημιουργήσει αστάθεια, τελικά η αγορά ακολουθεί ως κριτήριο τα κέρδη ανά μετοχή, τα οποία θα πρέπει να παραμείνουν θετικά έως ότου η Fed κλείσει την κάνουλα, ακολουθώντας σφιχτή πολιτική» τόνισε αναλυτής της Canaccord Genuity.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα δημοσιευτεί την Τετάρτη και αναμένεται να παρουσιάσει ετήσια αύξηση 7,1%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Dow Jones. Ο δείκτης τιμών παραγωγού, ο οποίος μετρά τις τιμές χονδρικής, είναι προγραμματισμένος να δημοσιετεί την Πέμπτη.

Οι τράπεζες JP Morgan Chase, Citigroup και Wells Fargo ανακοινώνουν τα τριμηνιαία αποτελέσματα την Παρασκευή.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημειώνει άλμα 0,5% έναντι του ευρώ, ενώ ενισχύεται και έναντι της βρετανικής λίρας.

Στα εμπορεύματα, οριακές κινήσεις σημειώνουν το αργό και ο χρυσός.

Στο ταμπλό, η Visa και η Nike πραγματοποιούν βουτιά πάνω από 4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v