Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στη Wall Street εν μέσω αισιοδοξίας για το ουκρανικό

Ισχυρά κέρδη σημειώνουν οι δείκτες καθώς φαίνεται να απομακρύνεται ο άμεσος κίνδυνος εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Βουτιά για το αργό. Πάνω από το 2% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Διολισθαίνει το δολάριο. Απώλειες για τον χρυσό.

Ράλι στη Wall Street εν μέσω αισιοδοξίας για το ουκρανικό

Mεγάλη άνοδο καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές την Τρίτη, αφού η Ρωσία δεν φαίνεται να προχωρά σε άμεση εισβολή στην Ουκρανία, μετριάζοντας τις γεωπολιτικές εντάσεις που έχουν ασκήσει πιέσεις στο χρηματιστήριο τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Ο Dow Jones ενισχύεται 1,2% στις 35.001 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,8% υψηλότερα στις 14.030 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 1,4% στις 4.463 μονάδες.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι άρχισε την επιστροφή στρατιωτών σε βάσεις, μετά από ασκήσεις εκπαίδευσης κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κονασένκοφ δήλωσε ότι τα στρατεύματα που είχαν τοποθετηθεί πρόσφατα στις νότιες και δυτικές στρατιωτικές περιφέρειες της Ρωσίας -που μοιράζονται σύνορα με την Ουκρανία- ολοκλήρωσαν τις ασκήσεις τους και «έχουν ήδη αρχίσει να επιβιβάζονται σε σιδηροδρομικά και οδικά μεταφορικά μέσα και θα αρχίσουν να μετακινούνται προς τις βάσεις τους».

«Η αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας βοηθάει το γενικό κλίμα σήμερα, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο καλό νέο. Τα κρούσματα Covid στις ΗΠΑ έχουν πλέον μειωθεί κατά 80% από την κορύφωσή τους τον Ιανουάριο, ένα άλλο σημάδι ότι η οικονομία θα ανοίξει περαιτέρω», δήλωσε ο Ryan Detrick της LPL Financial.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 1% για τον Ιανουάριο, έναντι της εκτίμησης αναλυτών για άνοδο κατά 0,5%. Τους τελευταίους 12 μήνες, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 9,7%. Εξαιρουμένων των υπηρεσιών τροφίμων, ενέργειας και εμπορίου, ο αποκαλούμενος δομικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,9% για τον μήνα, πάνω από την πρόβλεψη για άνοδο κατά 0,4%.

Η Wall Street προέρχεται από μια ασταθή συνεδρίαση.

Ο Dow έκλεισε χαμηλότερα κατά 171,89 μονάδες, ή 0,5%, μετά από πτώση άνω των 400 μονάδων. Ο S&P 500 υποχώρησε έως και 1,2% πριν κλείσει την ημέρα κατά 0,4% χαμηλότερα. Ο Nasdaq έφτασε να υποχωρεί ως και 0,9%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο βουτάει 4,21% στα 91,43 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,7% χαμηλότερα στα 1.854 δολάρια η ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ ενισχύεται έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,135 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου πραγματοποιεί άλμα 6 μονάδων βάσης, στο 2,049%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v