Δυναμική επιστροφή των αγοραστών στη Wall Street

Ανέκαμψε το αμερικανικό χρηματιστήριο μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις. Κέρδισε τις εντυπώσεις ο Nasdaq (+2,5%). Στο 2,04% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Πτώση από το υψηλό τριών μηνών για τον χρυσό. "Βουτιά" 3,6% για το πετρέλαιο. Υποχώρησε το δολάριο.

Δυναμική επιστροφή των αγοραστών στη Wall Street

Κέρδη στη Wall Street με τους επενδυτές να βλέπουν αποκλιμάκωση της ρωσο-ουκρανικής κρίσης.

Νωρίτερα, το πρωί, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε ότι ρωσικά στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, επιστρέφουν στην βάση τους μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών ασκήσεων. Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα είχε προκληθεί αναστάτωση στις αγορές μετά τη δήλωση του Ουκρανού προέδρου ότι αναμένεται ρωσική εισβολή την Τετάρτη.

“Οι μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιοχής, αφού ολοκλήρωσαν τα γυμνάσιά τους, έχουν ήδη αρχίσει (…) να επιστρέφουν στους στρατώνες τους”, δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια για διπλωματική λύση, σημειώνοντας ωστόσο ότι παραμένει πιθανή η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στη Wall Street o Dow Jones ενισχύθηκε 1,22% ή 422 μονάδες στις 34.988, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,58% στις 4,471 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 2,53% στις 14.139 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Salesforce.com (+3,6%) και Boeing (+3,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Chevron (-1%) και 3M Co (-0,8%).

Στο μεταξύ, οι τιμές σε επίπεδο χονδρικής σημείωσαν διπλάσια άνοδο από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Εργασίας.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 1% τον περασμένο μήνα, έναντι πρόβλεψης για κέρδη 0,5%. Τους τελευταίους 12 μήνες, ο δείκτης κινήθηκε 9,7% υψηλότερα, κοντά σε επίπεδα-ρεκόρ.

Παράλληλα, υψηλότερα κινήθηκε τον Φεβρουάριο ο δείκτης μεταποίησης Empire State της Fed της Νέας Υόρκης, μετά από μια αναπάντεχη αρνητική μέτρηση τον περασμένο μήνα.

Ειδικότερα, ο δείκτης που καταγράφει τη μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Νέας Υόρκης ενισχύθηκε στις 3,1 μονάδες από -0,7 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν ισχυρότερη ανάκαμψη στις 10 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI κινήθηκε χαμηλότερα 3,6% στα 92,07 δολ. και η τιμή του χρυσού υποχώρησε από το υψηλό τριών μηνών, σημειώνοντας πτώση 0,7% στα 1.856 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά έξι μονάδες βάσης στο 2,04% ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,1356 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v