Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ουκρανία επιμένει να κοκκινίζει τη Wall Street

Νέα πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Nasdaq (-1,23%) να πρωταγωνιστεί στις απώλειες. Στο 1,93% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Εβδομαδιαία άνοδος 3,1% για τον χρυσό. Αργία τη Δευτέρα στη Wall Street.

Η Ουκρανία επιμένει να κοκκινίζει τη Wall Street

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street με το ενδιαφέρον των επενδυτών να παραμένει επικεντρωμένο στην ουκρανική κρίση.

Νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ- Ρωσίας, Μπλίνκεν- Λαβρόφ συμφώνησαν να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στην Ευρώπη, αν η Ρωσία δεν εισβάλει στην Ουκρανία.

«Περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης βραχυπρόθεσμα θα μπορούσε να αναστατώσει την αγορά λόγω του αντίκτυπου στην ήδη αδύναμη παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, ιδιαίτερα τώρα που η Fed ετοιμάζεται να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από χρόνια», σχολίασε ο επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου Peter Essele της Commonwealth Financial Network. «Η τέλεια καταιγίδα μπορεί να βρίσκεται στον ορίζοντα αν δεν επικρατήσει ηρεμία».

Και φαίνεται να μην επικρατεί ηρεμία καθώς το απόγευμα ένα αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε κυβερνητικό κτίριο στο Ντονέτσκ. Ξέσπασε πυρκαγιά, αλλά τα γειτονικά κτίρια δεν υπέστησαν ζημιές και δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,68% ή 232 μονάδες στις 34.079, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,71% στις 4,348 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,23% στις 13.548 μονάδες. Αυτή ήταν η τρίτη σερί πτώση για τους Dow Jones και Nasdaq.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Cisco Systems (+2,5%) και JP Morgan (+0,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Intel (-5,2%) και Boeing (-1,7%).

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ισχυρή άνοδο σημείωσαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Οι μεταπωλήσεις κατοικιών ενισχύθηκαν 6,7% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 6,5 εκατομμυρίων μονάδων τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Εθνική Ένωση Μεσιτών. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση κατά 1,3%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 0,8% στα 91,07 δολ. και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση μόλις 0,1% στα 1.899 δολ./oz.

Στην εβδομάδα, το πετρέλαιο έχασε 2% ενώ ο χρυσός κέρδισε 3,1% αντίστοιχα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,93% ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1326 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v