Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στη Wall Street με το βλέμμα σε Ουκρανία και Fed

Οριακή πτώση σημείωσαν οι Dow Jones και Nasdaq ενώ σε θετικό έδαφος κρατήθηκε ο S&P 500 για δεύτερη σερί συνεδρίαση. Στο 2,03% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Σε υψηλό οχτώ μηνών ο χρυσός.Υποχώρησε το δολάριο.

Μικτά πρόσημα στη Wall Street με το βλέμμα σε Ουκρανία και Fed

Μικτά πρόσημα στη Wall Street με τις γεωπολιτικές ανησυχίες να επανέρχονται στο προσκήνιο.

Ειδικότερα, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ αμφισβήτησαν την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για απόσυρση των στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία.

«Μένει να φανεί εάν υπάρχει ρωσική αποχώρηση», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δει καμία αποκλιμάκωση. Αντίθετα, φαίνεται ότι η Ρωσία συνεχίζει τη συσσώρευση στρατευμάτων», είπε.

Στο μεταξύ, στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, όπου μεταξύ άλλων η Κεντρική Τράπεζα εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων και σε συρρίκνωση του ισολογισμού της.

«Οι περισσότεροι συμμετέχοντες επισήμαναν, ότι, αν ο πληθωρισμός δεν κινηθεί χαμηλότερα, όπως αναμένουν να συμβεί, τότε η Fed θα είναι κατάλληλο να αποσύρει τη νομισματική τόνωση με ταχύτερο ρυθμό από ότι αναμένεται τώρα» σημειώνεται στα πρακτικά.

Στη Wall Street o Dow Jones υποχώρησε 0,16% ή 54 μονάδες στις 34.934, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο μόλις 0,09% στις 4,475 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,11% στις 14.124 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Walt Disney (+1,2%) και Procter & Gamble (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Salesforce.com (-1,1%) και Home Depot (-1%).

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ κατέγραψαν μεγαλύτερη άνοδο από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 3,8% τον Ιανουάριο, έναντι πρόβλεψης για άνοδο 2%. Εξαιρουμένων των πωλήσεων αυτοκινήτων, οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν 3,3% υψηλότερα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 1,7% στα 93,66 δολ. και η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό οχτώ μηνών, σημειώνοντας άνοδο 0,8% στα 1.871 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,03% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1392 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v