Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια ανόδου στη Wall Street μετά τη Fed

Σε θετικό έδαφος γύρισε ο S&P 500 μετά τη δημοσίευσαη των πρακτικών της Fed. Κέρδη1,7% για το αργό. Ενισχύεται ο χρυσός. Στο 2,03% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Διολισθαίνει το δολάριο έναντι του ευρώ.

Προσπάθεια ανόδου στη Wall Street μετά τη Fed

Περιορίζουν τις απώλειες οι Dow Jones και Nasdaq, ενώ ο S&P 500 γυρίζει σε θετικό έδαφος μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed. 

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,2% στις 34.901 μονάδες, ο Nasdaq διολισθαίνει 0,1% στις 14.177 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,09% στις 4.475 μονάδες.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποίησε η Fed τον Ιανουάριο έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι έτοιμη να προχωρήσει σύντομα σε μια αύξηση των επιτοκίων και να συρρικνώσει τον ισολογισμό της.

«Οι περισσότεροι συμμετέχοντες επισήμαναν, ότι, αν ο πληθωρισμός δεν κινηθεί χαμηλότερα, όπως αναμένουν να συμβεί, τότε η Fed θα είναι κατάλληλο να αποσύρει τη νομισματική τόνωση με ταχύτερο ρυθμό από ότι αναμένεται τώρα» σημειώνεται στα πρακτικά.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζήτησης την έναρξη της συρρίκνωσης του ισολογισμού.

«Οι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι υπό το φως του υψηλού επιπέδου των χρεογράφων που έχει η Fed στην κατοχή της μια σημαντική μείωση του ισολογισμού θα ήταν πιθανότατα κατάλληλη» τονίζεται.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 3,8% τον Ιανουάριο, έναντι πρόβλεψης για άνοδο 2%. Τον Δεκέμβριο είχαν βουτήξει 2,5%. Εξαιρουμένων των πωλήσεων αυτοκινήτων, οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν 3,3% υψηλότερα.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν για μια ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας την Τρίτη το απόγευμα, επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν το έδαφος του ΝΑΤΟ. «Εάν η Ρωσία προχωρήσει, θα συσπειρώσουμε τον κόσμο», είπε, προσθέτοντας ότι οι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον είναι έτοιμοι να επιβάλουν ισχυρές κυρώσεις.

Τα σχόλια έγιναν αφότου η ρωσική κυβέρνηση είπε νωρίτερα την Τρίτη την ίδια μέρα ότι ορισμένα στρατεύματα που βρίσκονταν στα ουκρανικά σύνορα επέστρεψαν στις βάσεις τους.

Αυτό τόνωσε το κλίμα την Τρίτη στη Wall Street. «Οι αμερικανικές μετοχές ενισχύθηκαν εν μέσω αισιοδοξίας ότι η Ρωσία δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα και παρά μια άλλη «καυτή» έκθεση για τις τιμές παραγωγού, καθώς πολλοί στη Wall Street δεν είναι ακόμη πεπεισμένοι ότι η Fed θα είναι τόσο επιθετική όσο κάποιοι ζητούν φέτος» είπε ο Εντ Μόγια του Οάντα.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 1,7% στα 93,6 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει κέρδη 0,44% στα 1.864 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,136 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς διολισθαίνει 2 μονάδες βάσης, στο 2,03%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v