Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ρωσική αρκούδα στέλνει τον Nasdaq σε bear market

Πιο βαθιά σε περιοχή διόρθωσης Dow Jones και S&P 500, 20% κάτω από τα τελευταία υψηλά ο Nasdaq. Άλμα στις τιμές της ενέργειας. Βουτιά για τα crypto. Ράλι 2,5% για τον χρυσό. Σε επίπεδα-ρεκόρ το αλουμίνιο. Στα $105 το Brent. Στο 1,87% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Ιστορικό χαμηλό για το ρούβλι.

Η ρωσική αρκούδα στέλνει τον Nasdaq σε bear market

Βυθίζονται οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη, ακολουθώντας την πορεία των ευρωπαϊκών και ασιατικών χρηματιστηρίων, καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν τα στοιχεία ενεργητικού με ρίσκο και αναζητούν προστασία στα ασφαλή καταφύγια, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Dow Jones υποχωρεί 2,2% στις 32.368 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,9% χαμηλότερα στις 12.795 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 1,8% στις 4.144 μονάδες.

Οι Dow Jones και S&P 500 έχουν εισέλθει σε περιοχή διόρθωσης, καθώς βρίσκονται πάνω από 10% χαμηλότερα από τα τελευταία υψηλά, ενώ ο Nasdaq μπήκε σε «bear market».

Ο δείκτης «φόβου» VIX, ο οποίος μετράει τη μεταβλητότητα στον S&P 500, εκτινάχτηκε στις 37 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους.

«Η ρωσική εισβολή είναι χειρότερη από το βασικό σενάριο που είχαμε ή είχαν οι αγορές. Θα έλεγα ότι μιλάμε για μια επιπλέον πτώση 5% ως 6%, που θα μας έφερνε κοντά στο 20% ή σε περιοχή bear market» δήλωσε στο CNBC ο Μπίνκι Τσάντα, υπεύθυνος στρατηγικής στην Deutsche Bank.

«Το χειρότερο δυνατό σενάριο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πέρα από τις αποσχιστικές περιοχές είναι ένα σοκ για τις αγορές μετοχών και πετρελαίου. Η πτώση μπορεί να έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία που στη συνέχεια θα περιόριζε σημαντικά την αμερικανική οικονομική δραστηριότητα», τόνισε η Κάθι Μπόσταντσιτς, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics για τις ΗΠΑ.

Κατρακυλούν οι ευρωπαϊκές αγορές, βαριές απώλειες στην Ασία

Βαθιά στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τη Φρανκφούρτη να χάνει 5,1%, το Λονδίνο 3,4%, το Παρίσι 5%, η Μαδρίτη 4,4% και το Μιλάνο 5,1%. Το χρηματιστήριο στην Κωνσταντινούπολη χάνει 8,9%. Με πτώση 1,8% έκλεισε ο Nikkei στο Τόκιο, με 2,9% ο ASX στην Αυστραλία, με 1,7% ο κινεζικός δείκτης Shanghai και με 2,2% ο κινεζικός δείκτης Shenzen. Απώλειες 3,3% στο Χονγκ Κονγκ και 2,6% στη Νότια Κορέα.

Εν τω μεταξύ, πέρασε και τα 100 δολάρια το βαρέλι η τιμή του Brent, για πρώτη φορά από το 2014. Το αμερικανικό αργό κάνει άλμα 8%, στα 99,48 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το Brent κατά 8,5%, στα $105,13.

Στα ύψη εκτινάχθηκαν οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία κάνουν άλμα έως και 41%, ενώ η γερμανική ηλεκτρική ενέργεια Μαρτίου εκτοξεύτηκε έως και 31%.

Ράλι για τον χρυσό, σε επίπεδα-ρεκόρ το αλουμίνιο

Ο χρυσός πραγματοποιεί ράλι 2,5% στα 1.957 δολάρια ανά ουγκιά.

Το αλουμίνιο σημείωσε ρεκόρ στο Λονδίνο, ξεπερνώντας το peak του 2008, καθώς η εντεινόμενη κρίση στην Ουκρανία αυξάνει τους κινδύνους προσφοράς σε μια αγορά που ήδη αντιμετωπίζει κρίσιμες ελλείψεις του πιο ευρέως χρησιμοποιούμενου βασικού μετάλλου.

To αλουμίνιο σημείωσε άνοδο έως και 2,9% στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, σκαρφαλώνοντας στις 3.388 δολάρια.

Βυθίζονται τα crypto

Boυτιά κάνουν τα κρυπτονομίσματα, με το Bitcoin να πέφτει σε χαμηλό ενός μήνα.

Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα παγκοσμίως υποχωρεί έως και 8,3% στις 34.939 δολάρια, ενώ το δεύτερο μεγαλύτερο Ether χάνει έως και 12,2% στις $2.3343. Άλλα νομίσματα όπως το XRP, το Cardano και το Solana κατηφορίζουν επίσης.

Κατρακύλα πάνω από 40% στο χρηματιστήριο της Μόσχας

Το χρηματιστήριο της Μόσχας άνοιξε και πάλι σήμερα, ύστερα από την προσωρινή αναστολή των συναλλαγών, σημειώνοντας βουτιά πάνω από 40%, εξαϋλώνοντας περίπου 250 δισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία, ύστερα από τη στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.

Ο δείκτης Moex (σε ρούβλια) κατέγραφε τις πρωινές ώρες πτώση 40% ενώ ο δείκτης RTSΙ (σε δολάρια) βουτιά 45%. Τις μεσημεριανές ώρες ο πρώτος υποχωρεί 33% και ο δεύτερος 36%.

Ιστορικό χαμηλό για το ρούβλι, απώλειες 5% έναντι του δολαρίου

Ιστορικό χαμηλό χτυπάει το ρωσικό ρούβλι την Πέμπτη, σε χαμηλό πολυετίας υποχωρεί το ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου, αφότου οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν επίθεση σε πολλές ουκρανικές πόλεις.

Τα νομίσματα με μεγαλύτερο ρίσκο, που συνδέονται με εμπορεύματα, όπως το αυστραλιανό δολάριο, κατηφορίζουν, καθώς η Ουκρανία είπε ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει εισβολή πλήρους κλίμακας.

Ασφαλή καταφύγια όπως το γεν και το δολάριο βρίσκονται σε ζήτηση εν μέσω αναφορών για εκρήξεις στην ουκρανική πρωτεύουσα του Κιέβου και πυροβολισμών κοντά στο κεντρικό αεροδρόμιο της πόλης.

Το ρούβλι χάνει έως και 5,77% στο άνευ προηγουμένου των 86,1198 ανά δολάριο.

Το ευρώ υποχώρησε έως και 0,84% στο 1,1209 δολάριο, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 31 Ιανουαρίου.

Σε σχέση με άλλα παραδοσιακά νομίσματα ασφαλούς καταφυγίου, το ευρώ χάνει έως και 1,28% σε χαμηλό σχεδόν ενός μηνός και στα 128,37 γεν ανά ευρώ και έως και 0,84% στο 1,0292 ελβετικό φράγκο, που είναι το πιο αδύναμο σημείο από τον Μάιο του 2015.

Το δολάριο Αυστραλίας κινείται αρνητικά έως και 0,90% στο $0,7167 και το δολάριο Νέας Ζηλανδίας έως και 1,00% στο $0,6706.

Στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων οι επενδυτές

Υποχωρεί το κόστος κρατικού δανεισμού στην Ευρώπη, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, σε μία μέρα που οι μετοχές παγκοσμίως κατρακυλούν.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου, που είναι δείκτης αναφοράς για την ευρωζώνη, κινείται καθοδικά κατά επτά μονάδες βάσης, στο 0,15%, ενώ του αντίστοιχου γαλλικού με ίδια κίνηση βρίσκεται στο 0,66%.

Κατά τέσσερις μονάδες βάσης χαμηλότερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, στο 2,58% και κατά έξι μονάδες βάσης του 5ετούς, στο 1,44%.

Επτά μονάδες βάσης κατηφορίζει η απόδοση του 10ετούς ισπανικού, στο 1,19% και πέντε μονάδες βάσης του αντίστοιχου ιταλικού, στο 1,89%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του 10ετούς Treasury κινείται καθοδικά κατά 10 μονάδες βάσης, στο 1,87%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v