Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall Street μετά τη «βόμβα» Πούτιν

Περιορίζονται οι απώλειες με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ράλι στο Βrent που άγγιξε τα $100 νωρίτερα το πρωί. Διολισθαίνει το δολάριο έναντι του ευρώ. Στο 1,95% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Κέρδη για τον χρυσό.

Πτώση στη Wall Street μετά τη «βόμβα» Πούτιν

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και τις κυρώσεις που θα ανακοινώσουν οι χώρες της Δύσης.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 1% στις 33.736 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει πτώση 0,4% στις 13.511 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί 0,5% στις 4.328 μονάδες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία δύο αποσχιστικών περιοχών στην Ουκρανία, υπονομεύοντας τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Την ανακοίνωση αυτή ακολούθησε η είδηση ότι ο Μπάιντεν θα διατάξει την επιβολή κυρώσεων σε αυτονομιστικές περιοχές της Ουκρανίας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να δεσμεύεται να λάβει πρόσθετα μέτρα.

Ο Πούτιν διέταξε αργότερα την αποστολή δυνάμεων στις δύο αποσχισθείσες περιοχές.

Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας έχει ασκήσει πιέσεις στο επενδυτικό κλίμα τον τελευταίο μήνα, με τους δείκτες να καταγράφουν αλλεπάλληλες εβδομαδιαίες απώλειες. Ο Dow Jones υποχώρησε 1,9% την περασμένη εβδομάδα και οι S&P 500 και Nasdaq υποχώρησαν 1,6% και 1,8%, αντίστοιχα.

«Ενώ το επεισόδιο της Δευτέρας θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις πολιτικές σχέσεις της Ρωσίας με ξένους εταίρους, είναι πιθανό να αποφευχθεί προς το παρόν ένας σημαντικός αντίκτυπος στην αγορά, αλλά η τροχιά τις επόμενες εβδομάδες θα είναι σημαντική ως προς αυτό», είπε ο Εντ Μιλς της Raymond James.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο-ρεκόρ το 2021, λαμβάνοντας ώθηση από τα χαμηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων και την περιορισμένη προσφορά. Ο δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller, ο οποίος καταγράφει τη μέση τιμή των κατοικιών σε μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές σε όλη τη χώρα, ενισχύθηκε 18,8% την περασμένη χρονιά. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 3,4% στα 94,15 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,29% στα 1.905 δολάρια ανά ουγκιά. To Brent το πρωί έφτασε μια ανάσα από τα 100 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ ενισχύεται έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,135 δολ./ευρώ. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινείται 2 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 1,95%.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v