Μεικτά πρόσημα στη Wall Street με το βλέμμα στις κυρώσεις

Περιορίζουν τις απώλειες Dow και S&P 500 ενώ ο Nasdaq γυρίζει σε θετικό έδαφος. Ράλι 1,5% για τον χρυσό. Ενισχύεται το δολάριο. Βουτιά 20% για το ρούβλι. Στο 1,87% βουτάει η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Άλμα 3,5% για το αργό. Στο βαθύ «κόκκινο» οι ευρωαογορές.

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street με το βλέμμα στις κυρώσεις

Με αντίθετα πρόσημα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα μετά τη συνάντηση Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων και ενώ οι επενδυτές προσπαθούν να υπολογίσουν τον αντίκτυπο του πολέμου και των κυρώσεων στην οικονομία.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,5% στις 33.844 μονάδες, o Nasdaq κινείται 0,48% υψηλότερα στις 13.760 μονάδες, ενώ o S&P 500 καταγράφει πτώση 0,3% στις 4.371 μονάδες.

«Ο πόλεμος είναι θεμελιωδώς ένα περιβάλλον "αποστροφής του ρίσκου" για τα στοιχεία ενεργητικού με ρίσκο, καθώς οι επενδυτές μετακινούνται σε κρατικά ομόλογα και άλλα "ασφαλή καταφύγια" μέχρις ότου διαμορφωθεί κάποιο είδος συμπεράσματος/νέου κανονικού... Τα πάντα σχετικά με αυτό είναι πρωτόγνωρα επομένως το μόνο λογικό πράγμα που μπορούμε να πούμε για τις μετοχές είναι να περιμένουμε ότι η αστάθεια θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Τάβις Μακούρτ, στρατηγικός αναλυτής της Raymond James, σε σημείωμα προς τους επενδυτές.

Στις πιο πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας υπερδιπλασίασε το βασικό της επιτόκιο, στο 20% από 9,5% ως αντίδραση στη βουτιά του ρωσικού νομίσματος κατά 20% έναντι του δολαρίου.

«Μπορεί να είδαμε την πιο απότομη υποτίμηση του ρουβλίου στη σύγχρονη ιστορία, αλλά αυτό δεν είναι ο πάτος», έγραψε ο Άλεξ Κουπτσίκεβιτς, αναλυτής της FxPro. 

Το Σαββατοκύριακο, οι ΗΠΑ ενώθηκαν με τους συμμάχους στην Ευρώπη και τον Καναδά για να αποκλείσουν ρωσικές τράπεζες από το διατραπεζικό σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων, SWIFT. Το σύστημα συνδέει περισσότερες από 11.000 τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε τις δυνάμεις πυρηνικής αποτροπής της χώρας του σε υψηλό συναγερμό την Κυριακή.

Οι αμερικανικές και οι διεθνείς αγορές παρουσίασαν έντονη μεταβλητότητα την περασμένη εβδομάδα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει ισχυρά κέρδη έναντι του ευρώ, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,225 δολ./ευρώ.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 3,8% στα 95,15 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός πραγματοποιεί ράλι 1,4% στα 1.914 δολάρια ανά ουγκιά.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου βουτάει 7 μονάδες βάσης στο 1,87%.

Βουτιά και για τις ευρωπαϊκές μετοχές τη Δευτέρα, καθώς οι παγκόσμιες αγορές παρακολουθούν τις εξελίξεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Φρανκφούρτη χάνει 2%, το Λονδίνο 1,4%, το Παρίσι 2,7%, η Μαδρίτη 1,5% και το Μιλάνο 2,7%. Η Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το Χρηματιστήριο της Μόσχας δεν θα ανοίξει σήμερα «λόγω της τρέχουσας κατάστασης». Κλειστή θα παραμείνει και η αγορά παραγώγων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v