Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Wall Street ξεπερνά την ουκρανική κρίση

Σε θετικό έδαφος κινούνται για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση οι δείκτες, καταγράφοντας άνοδο 2%. Πτώση πάνω από 1,5% για τον χρυσό. Οριακές απώλειες για το αργό. Στο 1,97% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Διολισθαίνει το δολάριο έναντι του ευρώ.

Η Wall Street ξεπερνά την ουκρανική κρίση

Υψηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, με τους επενδυτές να αξιολογούν τους κινδύνους που απορρέουν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Dow Jones ενισχύεται 2,17% στις 33.994 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει κέρδη 1,43% στις 13.666 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινείται 1,93% υψηλότερα στις 4.371 μονάδες.

Κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, η αμερικανική αγορά δέχθηκε αρχικά σοκ από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Ο S&P 500 υποχώρησε έως και 2,6% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αλλά έκλεισε τελικά 1,5% υψηλότερα.

Ο βιομηχανικός δείκτης έκλεισε περίπου 90 μονάδες υψηλότερα αφού έφτασε να χάνει 859 μονάδες στο χαμηλό της συνεδρίασης. Ο Nasdaq σημείωσε ράλι 3,3%, σε μια εκπληκτική επιστροφή μετά από πτώση σχεδόν 3,5% στο χαμηλότερο επίπεδο της ημέρας.

«Με μια ευρείας κλίμακας ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σε εξέλιξη, οι πιθανές γεωπολιτικές, οικονομικές και περιουσιακές επιπτώσεις της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για την Ουκρανία είναι για άλλη μια φορά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος», αναφέρει σε σημείωμα η Άλισον Νάθαν της Goldman Sachs.

Οι μετοχές έλαβαν ώθηση μετά τις αναφορές ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι έτοιμος να στείλει αντιπροσωπεία στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν την επιβολή κυρώσεων σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό στοιχείο ενεργητικού κατέχουν ο Πούτιν και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσαν δύο πηγές στο CNBC. Δεν είναι σαφές εάν ο Πούτιν ή ο Λαβρόφ διαθέτουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία στην Ε.Ε.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) ενισχύθηκε 6,1% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 1982. Ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, κινήθηκε 5,2% υψηλότερα σε ετήσια βάση και 0,5% σε μηνιαία.

Μαζί με τις τιμές κινήθηκαν υψηλότερα και οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες πραγματοποίησαν άλμα 2,1% έναντι πρόβλεψης για κέρδη 1,5%.

Το προσωπικό εισόδημα παρέμεινε αμετάβλητο.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 0,6% στα 92,2 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός βουτάει 1,7% στα 1.892 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,122 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύεται 3 μονάδες βάσης, στο 1,975%.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v