Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιορίζει τα κέρδη η Wall Street μετά τη Fed

Στα χαμηλά ημέρας κινούνται οι δείκτες μετά την ανακοίνωση της Fed ότι αυξάνει τα επιτόκια. Διολισθαίνει το δολάριο έναντι του ευρώ. Στο 2,2% εκτινάσσεται η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Οριακές απώλειες για το αργό. Υποχωρεί ο χρυσός. Ράλι 20% για την Alibaba.

Περιορίζει τα κέρδη η Wall Street μετά τη Fed

Υψηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη, αλλά πολύ κάτω από τα υψηλά ημέρας, μετά την ανακοίνωση της Fed ότι προχώρησε στην πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2018.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,15% στις 33.621 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,23% υψηλότερα στις 13.105 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,6% στις 4.282 μονάδες.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,25% με 0,5% την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η απόφαση λήφθηκε με 8 ψήφους υπέρ και 1 κατά, καθώς ο Τζέιμς Μπούλαρντ τάχθηκε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Με βάση τις προβλέψεις των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύτηκαν μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια συνολικά επτά φορές τη φετινή χρονιά.

Οι μετοχές έλαβαν ώθηση στην αρχή της συνεδρίασης από τις προσδοκίες ότι αρχίζουν να δημιουργούνται προϋποθέσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό τόνισε ότι μια «ειρηνευτική συμφωνία» αρχίζει να μοιάζει πιο ρεαλιστική. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε στο BBC ότι υπάρχουν «κάποιες ελπίδες για έναν συμβιβασμό».

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, ελαφρώς χαμηλότερα από την εκτίμηση του Dow Jones για άνοδο κατά 0,4%. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,2%, πολύ κάτω από τις προσδοκίες για άνοδο κατά 0,9%.

Το μεγαλύτερο πλήγμα σημειώθηκε στις διαδικτυακές αγορές, με τις πωλήσεις εκτός καταστημάτων να μειώνονται κατά 3,7%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο σημειώνει πτώση 0,61% στα 96,3 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει πτώση 0,8% στα 1.913 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,09 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται 8 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 2,22%.

Στο ταμπλό, η Nike καταγράφει άνοδο 3,4%, τη μεγαλύτερη από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη, ενώ JP Morgan και Goldman Sachs ενισχύονται πάνω από 2%.

Άλμα πραγματοποιούν οι μετοχές των κινεζικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, μετά τη δέσμευση του Πεκίνου για στήριξη της αγοράς και τόνωση της οικονομίας. Ο δείκτης Hang Seng Tech ενισχύθηκε 22%. 

Η μετοχή της Alibaba πραγματοποιεί ράλι 20%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v