Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερο σερί ράλι στη Wall Street

Άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Nasdaq (+3,77%) να κερδίζει τις εντυπώσεις. Αύξησε τα επιτόκια η Fed. Στο 2,16% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Νέα πτώση για το πετρέλαιο. Υποχώρησε το δολάριο.

Δεύτερο σερί ράλι στη Wall Street

Σε ανοδική τροχιά παρέμεινε η Wall Street και μετά την απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2018.

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,25% με 0,5% την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Με βάση τις προβλέψεις των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύτηκαν μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια συνολικά επτά φορές τη φετινή χρονιά.

Νωρίτερα, ώθηση στη Wall Street είχε δώσει η δήλωση Ζελένσκι ότι μια «ειρηνευτική συμφωνία» αρχίζει να μοιάζει πιο ρεαλιστική καθώς και η δήλωση του Κρεμλίνου ότι μια αποστρατιωτικοποιημένη Ουκρανία (όπως Αυστρία, Σουηδία) αντιμετωπίζεται ως ένας πιθανός συμβιβασμός.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 1,55% ή 518 μονάδες στις 34.063, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,44% στις 4,357 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 3,77% στις 14.239 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Nike (+4,3%) και Boeing (+4,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (-2,1%) και Travelers (-1,4%).

Στο μεταξύ, με χαμηλότερο ρυθμό από τον αναμενόμενο συνέχισαν να ξοδεύουν οι καταναλωτές στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Εμπορίου την Τετάρτη.

Οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, ελαφρώς χαμηλότερα από την εκτίμηση του Dow Jones για άνοδο κατά 0,4%. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,2%, πολύ κάτω από τις προσδοκίες για άνοδο κατά 0,9%.

Επιπλέον σε καθοδική τροχιά παρέμειναν οι τιμές του πετρελαίου παρά την προειδοποίηση του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για σοκ προσφοράς στην αγορά υδρογονανθράκων εξαιτίας της ρωσο-ουκρανικής κρίσης. Ειδικότερα η τιμή του Brent κινήθηκε χαμηλότερα 2,3% στα 97,56 δολάρια και η τιμή WTI σημείωσε πτώση 1,5% στα 97,56 δολ. Αντίστοιχα, και η τιμή του χρυσού υποχώρησε 1,1% στα 1.909 δολ.

Παράλληλα, μικτά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Ειδικότερα, τo yield του 10ετούς ενισχύθηκε κατά δύο μονάδα βάσης στο 2,16% ενώ του 30ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,44%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,7% έναντι του ευρώ στο 1,1036 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v