Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια ανόδου στη Wall Street

Μεταξύ κερδών και απωλειών κινούνται οι δείκτες, μετά την αύξηση επιτοκίων από τη Fed και ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να έχουν το βλέμμα στραμμένο στην Ουκρανία. Άλμα 7% για το αργό. Διολισθαίνει το δολάριο έναντι του ευρώ. Στο 2,16% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Προσπάθεια ανόδου στη Wall Street

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη, διαγραφοντας τις αρχικές συγκρατημένες απώλειες, καθώς οι επενδυτές «χωνεύουν» τα τελευταία νέα από την Ουκρανία.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,44% στις 34.215 μονάδες, ο Nasdasq κινείται 0,35% υψηλότερα στις 13.480 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 0,48% στις 4.378 μονάδες.

Το Κρεμλίνο γκρέμισε τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Την Τετάρτη, οι Financial Times ανέφεραν ότι και οι δύο χώρες είχαν σημειώσει «σημαντική πρόοδο» σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων και την αποχώρηση της Ρωσίας από την Ουκρανία. Το δημοσίευμα των FT βοήθησε τις μετοχές να ανέλθουν για δεύτερη μέρα την Τετάρτη.

«Το διήμερο ράλι του S&P 500 ανέβασε τον δείκτη κατά 4,4%, καταδεικνύοντας πόσο γρήγορα μπορούν να αλλάξουν οι αγορές, εάν αλλάξει η αντίληψη των επενδυτών για τους γεωπολιτικούς κινδύνους», τόνισε ο Μαρκ Χάφελε, επικεφαλής επενδύσεων στη UBS Global Wealth Management. «Ενισχύει επίσης την άποψή μας ότι το να πουλάς απλώς στοιχεία ενεργητικού με ρίσκο δεν είναι η καλύτερη απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία».

Η Wall Street αφομοιώνει επίσης τις τελευταίες κινήσεις της Fed. Η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο για πρώτη φορά από το 2018 και έστειλε σήμα για άλλες έξι αυξήσεις φέτος.

Η Fed αύξησε επίσης σημαντικά τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό το 2022, αλλά οι επενδυτές φαίνεται να έχουν λάβει αυτές τις επιθετικές αλλαγές ως απόδειξη ότι η κεντρική τράπεζα παίρνει την άνοδο των τιμών στα σοβαρά.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν κατά 15.000 στις 214.000 την εβδομάδα που έληξε στις 12 Μαρτίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις θα μειωθούν στις 220.000 την τελευταία εβδομάδα.

Ο μέσος όρος των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, μια λιγότερο ευμετάβλητη μέτρηση, διολίσθησε κατά 8.750 στις 223.000.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο πραγματοποιεί άλμα 6,7% στα 101 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός ενισχύεται 1,49% στα 1.941 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, ενώ ενισχύεται έναντι του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,106 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται 3 μονάδες βάσης χαμηλότερα στο 2,16%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v