Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mεικτά πρόσημα στη Wall Street με το βλέμμα στα επιτόκια

Σε θετικό έδαφος γυρίζουν Dow Jones και S&P 500 ενώ ο Nasdaq παραμένει στο «κόκκινο». Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ. Στο 2,72% εκτινάσσεται η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Οριακά κέρδη για το αργό.

Mεικτά πρόσημα στη Wall Street με το βλέμμα στα επιτόκια

Με αντίθετα πρόσημα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, με τους Dow Jones και S&P 500 να διαγράφουν τις αρχικές απώλειες. 

Ο Dow Jones καταγράφει άνοδο 0,4% στις 34.806 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,57% χαμηλότερα στις 13.818 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 0,17% στις 4.507 μονάδες.

Οι δείκτες αναμένεται να κλείσουν την εβδομάδα με πτώση. Ο S&P 500 και ο Nasdaq βρίσκονται 1% και 2,6% χαμηλότερα από την αρχή της εβδομάδας, ενώ ο Dow Jones έχει καταγράψει απώλειες 0,7%.

Ο βιομηχανικός δείκτης έκλεισε σε αρνητικό έδαφος και την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι S&P 500 και Nasdaq είχαν κλείσει σε θετικό έδαφος στις τρεις τελευταίες διαδοχικές συνεδριάσεις.

Το «σήμα» της Fed ότι σκοπεύει να επιταχύνει τον ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής έχει ασκήσει πιέσεις στις μετοχές τις τελευταίες ημέρες, ενώ έχει οδηγήσει τις αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλά δύο ετών.

Την Τετάρτη, τα πρακτικά της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι είχαν συζητήσει στην προηγούμενη συνεδρίαση σχέδιο για μείωση του ισολογισμού κατά $95 δισ. τον μήνα, ενώ υπήρξε συναίνεση για μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

«Ο ασυνήθιστα ταχύς κύκλος αυξήσεων καταδεικνύει ότι εκ των υστέρων το αφήγημα της Fed για τον παροδικό πληθωρισμό ήταν πολύ αισιόδοξο και η Fed πρέπει τώρα να καλύψει το έδαφος αφότου έμεινε πίσω», τόνισε ο υπεύθυνος στρατηγικής της Barclays για τα αμερικανικά επιτόκια.

Οι τεχνολογικές μετοχές έχουν καταγράψει τις μεγαλύτερες απώλειες αυτή την εβδομάδα καθώς οι επενδυτές προβλέπουν ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα διαβρώσουν τη μελλοντική ανάπτυξη κερδών των τεχνολογικών εταιρειών.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 0,6% στα 96,6 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός διολισθαίνει 0,04% στα 1.937 δολάρια. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινείται υψηλότερα έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,0845 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου εκτινάσσεται 10 μονάδες βάσης, στο 2,72%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v