Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street

Σε θετικό έδαφος ο Nasdaq, με τo Τwitter να πραγματοποιεί ράλι 26%. Oριακές απώλειες για τον Dow Jones. Στο 2,38% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Κέρδη 2,3% για το αργό. Άνοδος για τον χρυσό. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ.

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street

Με αντίθετα πρόσημα κινούνται οι δείκτες, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στα επιτόκια και στις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο.

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,4% στις 34.667 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,79% υψηλότερα στις 14.377 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 0,05% στις 4.546 μονάδες.

Την Πέμπτη αντιστράφηκε για πρώτη φορά η καμπύλη των αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, στέλνοντας σήμα ύφεσης για την αμερικανική οικονομία.

«Πιστεύουμε ότι η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων οφείλεται στην ανησυχία ότι η Fed έχει μείνει πίσω όσον αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων και θα συσφίξει τη νομισματική πολιτική πέρα από το όριο του ουδέτερου επιτοκίου, το οποίο θα πλήξει την ανάπτυξη», ανέφερε σε σημείωμα προς τους πελάτες η TD Securities. 

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την Κυριακή ότι οι χώρες της Δύσης θα επιβάλουν επιπρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας τις ερχόμενες ημέρες.

«Οι αγορές μετοχών και ομολόγων συνέχισαν να στέλνουν αντικρουόμενα σήματα για τις οικονομικές προοπτικές», ανέφερε η UBS σε πρόσφατο σημείωμα προς τους πελάτες. «Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπερερμηνεύσει κανείς κανένα σήμα. Οι αντιστροφές της καμπύλης των αποδόσεων έχουν ιστορικά προβλέψει τις υφέσεις με μεγάλη και αβέβαιη καθυστέρηση, ενώ οι ελπίδες για τις ειρηνευτικές συνομιλίες πότε ενισχύονται και πότε διαψεύδονται», πρόσθεσε.

Η Wall Street έκλεισε σε θετικό έδαφος την Παρασκευή ενώ κατέγραψε την τρίτη διαδοχική εβδομάδα ανόδου. 

Ο Απρίλιος είναι ιστορικά ένας από τους καλύτερους μήνες για τις μετοχές, αφού έχουν καταγράψει κέρδη 2,41% κατά μέσο όρο τα τελευταία 20 χρόνια. Τους 16 από τους τελευταίους 17 Απρίλιους, ο S&P 500 έκλεισε υψηλότερα.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι παραγγελίες για βιομηχανικά αγαθά στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 0,5% τον Φεβρουάριο.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της WSJ ανέμεναν πτώση 0,6%.

Αυτή είναι η πρώτη μείωση στις βιομηχανικές παραγγελίες μετά από εννέα διαδοχικές μηνιαίες αυξήσεις.

Στο ταμπλό, η μετοχή του Twitter πραγματοποιεί ράλι 26,1%, μετά την είδηση ότι ο Έλον Μασκ έχει αποκτήσει μερίδιο 9,2% στο κοινωνικό δίκτυο. 

Κέρδη 1% καταγράφει η μετοχή της Tesla. Η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανακοίνωσε ότι παρέδωσε οχήματα ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Πτώση 1% καταγράφει η μετοχή των Starbucks. Η αλυσίδα καφέ ανακοίνωσε ότι διακόπτει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 2,39% στα 101,6 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει άνοδο 0,7% στα 1.937,6 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 2,38%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v