Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall Street με βαρίδι την τεχνολογία

Επέστρεψαν οι πωλητές στο αμερικανικό χρηματιστήριο μετά από δύο σερί ανόδους. «Βουτιά» 2,3% για τον Nasdaq. Στο 2,55% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Πιέσεις στον χρυσό. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Πτώση στη Wall Street με βαρίδι την τεχνολογία

Απώλειες στη Wall Street εν αναμονή της δημοσίευσης των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed την Τετάρτη.

Νωρίτερα, η αξιωματούχος της Fed, Λάελ Μπρέιναρντ, η οποία συνήθως τάσσεται υπέρ της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και των χαμηλών επιτοκίων, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα και επιθετικά για να μειώσει τον πληθωρισμό.

«Προς το παρόν, ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και υπόκειται σε ανοδικούς κινδύνους» τόνισε σε δηλώσεις της. «Η Επιτροπή είναι έτοιμη να λάβει ισχυρότερα μέτρα εάν οι δείκτες του πληθωρισμού και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό υποδεικνύουν ότι μια τέτοια δράση είναι δικαιολογημένη».

Στη Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε 0,80% ή κατά 279 μονάδες στις 34.642, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,25% στις 4,525 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,26% στις 14.204 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των UnitedHealth (+1,2%) και Johnson & Johnson (+0,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Boeing (-4,5%) και Salesforce (-4,2%).

Στο μεταξύ, η δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών στις ΗΠΑ σημείωσε νέα άνοδο τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, με τον δείκτη του ISM να αυξάνεται στις 58,3 μονάδες. Η μέτρηση ήταν υψηλότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών του Reuters.

Τον Φεβρουάριο ο δείκτης είχε υποχωρήσει στο χαμηλό έτους των 56,5 μονάδες. Αυτό έβαλε τέλος σε τρεις διαδοχικούς μήνες επιβράδυνσης του κλάδου των υπηρεσιών.

Παράλληλα, τo εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ κατέγραψε οριακή πτώση τον Φεβρουάριο από τα επίπεδα-ρεκόρ στα οποία σκαρφάλωσε τον πρώτο μήνα του 2022.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, το εμπορικό έλλειμμα διολίσθησε 0,1% στα 89,2 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν συρρίκνωση του ελλείμματος στα 88,5 δισ. δολάρια.

Στην αγορά εμπορευμάτων, επέστρεψε σε καθοδική τροχιά το πετρέλαιο με την τιμή του WTI να σημειώνει πτώση 1,3% στα 101,96 δολ./βαρέλι. Αντίστοιχα και η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,3% στα 1.927 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε άνοδο κατά 14 μονάδες βάσης στο 2,55% και το yield του 30ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά 12 μονάδες βάσης στο 2,57%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,7% έναντι του ευρώ στο 1,0901 δολ.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v