Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό γύρισμα στη Wall Street

Διαγράφουν τα κέρδη οι δείκτες με το βλέμμα των επενδυτών στραμμένο στον πληθωρισμό. Στο 2,72% βουτάει η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ. Άλμα 6% για το αργό, πάνω από τα $100. Ράλι 1,4% για τον χρυσό.

Αρνητικό γύρισμα στη Wall Street

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Τρίτη με τους τρεις δείκτες να γυρίζουν όλοι στο «κόκκινο» και τον Nasdaq να χάνει κέρδη πάνω από 1%.

O Dow Jones διολισθαίνει 0,1% στις 34.247 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,3% χαμηλότερα στις 13.367 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,28% στις 4.400 μονάδες.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ πραγματοποίησε άλμα 8,5% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, οριακά πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν άνοδο κατά 8,4%. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 1981. Τον Φεβρουάριο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε ενισχυθεί κατά 7,9% σε ετήσια βάση.

Ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις τιμές στις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, κινήθηκε 6,5% υψηλότερα σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, λίγο κάτω από την πρόβλεψη για άνοδο κατά 6,6%. Ο δείκτης είχε ενισχυθεί 6,4% τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, σε μηνιαία βάση, ο δομικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,3%, χαμηλότερα από την άνοδο 0,5% που ανέμεναν οι αναλυτές. 

«Τα μεγάλα νέα στην έκθεση του Μαρτίου είναι ότι οι πιέσεις στον δομικό δείκτη δείχνουν επιτέλους να μετριάζονται», γράφει ο Άντριου Χάντερ, επικεφαλής οικονομολόγος για τις ΗΠΑ στην Capital Economics. Ο ίδιος πιστεύει ότι η άνοδος του Μαρτίου θα αποτελέσει και το «ταβάνι» του πληθωρισμού.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου βουτάει 10 μονάδες βάσης, στο 2,72%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, ενώ διολισθαίνει έναντι της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,087 δολ./ευρώ.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο πραγματοποιεί άλμα 6% στα 100,2 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει άνοδο 1,4% στα 1.975 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v