Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χτυπήματα διαρκείας για Wall Street και treasuries

Στο «κόκκινο» οι δείκτες, με τον Nasdaq να βουτάει πάνω από 3%. Σε υψηλό τεσσάρων ετών η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Υποχωρεί 1% ο χρυσός. Απώλειες 5% για το αργό. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ. Πτώση 4% για την Tesla.

Χτυπήματα διαρκείας για Wall Street και treasuries

Βαριές απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να κινούνται υψηλότερα.

Ο Dow Jones υποχωρεί 1,67% στις 32.349 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 3,35% χαμηλότερα στις 11.725 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 2,56% στις 4.017 μονάδες.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σκαρφάλωσε σήμερα σε υψηλό τεσσάρων ετών, ανεβαίνοντας ως και το 3,19%. Αυτή τη στιγμή έχει υποχωρεί στο 3,08%.

Η άνοδος των αποδόσεων συνεχίζει να ασκεί πίεση σε τεχνολογικές μετοχές όπως η Meta και η Alphabet, οι οποίες υποχωρούν 2,5% και 2,7% αντίστοιχα. Oι μετοχές των Amazon, Apple και Netflix πέφτουν όλες πάνω από 2%, ενώ η Tesla και η Nvidia βουτάνε 4,4% και 3,4% αντίστοιχα.

Ο συνδυασμός υψηλών επιτοκίων και ανησυχιών για ενδεχόμενη ύφεση πλήττουν και άλλους τομείς της αγοράς.

Kαταναλωτικές μετοχές όπως η Nike και η Home Depot βρίσκονται στο «κόκκινο» όπως και βιομηχανικά ονόματα σαν την Caterpillar και την Deere. Οι τραπεζικές μετοχές κινούνται επίσης χαμηλότερα, με την Bank of America να υποχωρεί 2%.

Εν τω μεταξύ, οι ενεργειακοί κολοσσοί Occidental Petroleum και Schlumberger διολισθαίνουν 2,8% και 2,4%, αντίστοιχα, καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου στις ΗΠΑ σημειώνουν πτώση 5%, στα 104,3 δολάρια το βαρέλι.

«Αναμένουμε ότι οι αγορές θα παραμείνουν ασταθείς, καθώς οι κίνδυνοι στασιμοπληθωρισμού συνεχίζουν να αυξάνονται», έγραψε αναλυτής της Barclays. 

Την περασμένη εβδομάδα, ο Nasdaq έχασε 1,54%, ενώ ο S&P 500 και ο Dow σημείωσαν πτώση 0,21% και 0,24% αντίστοιχα. Ήταν η έκτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών για τον Dow και η πέμπτη συνεχόμενη για τους άλλους δύο σημαντικούς δείκτες.

Ο Dow είχε την καλύτερη μέρα του από το 2020 την Τετάρτη, αλλά στη συνέχεια διέγραψε όλα αυτά τα κέρδη την Πέμπτη.

Το βραχύβιο ράλι της Τετάρτης ήρθε αφότου ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στις προσεχείς συνεδριάσεις. Οι μετοχές και τα ομόλογα σημείωσαν ράλι μετά από αυτό το σχόλιο, αλλά ανέτρεψαν την πορεία τους την Πέμπτη.

Στα εμπορεύματα, ο χρυσός καταγράφει απώλειες 1%, στα 1.863 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διαγράφει τα κέρδη έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ διολισθαίνει έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος διαμορφώνεται στο 1,054 δολ./ευρώ.

To αμερικανικό νόμισμα σκαρφάλωσε νωρίτερα σήμερα σε νέο υψηλό 20 ετών έναντι καλαθιού έξι νομισμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v