Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στη Wall Street με ώθηση από τη Fed

Ισχυρή άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να κερδίζει πάνω από 900 μονάδες. «Άλμα» 3% για τους Nasdaq και S&P 500. Αύξησε τα επιτόκια η Fed. Στο 2,92% υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Υψηλότερα 5,3% το πετρέλαιο. Πιέσεις στο δολάριο.

Ράλι στη Wall Street με ώθηση από τη Fed

Κέρδη στη Wall Street μετά την απόφαση της Fed να προχωρήσει στη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από το 2000 και την καθησυχαστική δήλωση Πάουελ ότι η Τράπεζα δεν εξετάζει μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων, ήτοι κατά 75 μονάδες βάσης.

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε, όπως αναμενόταν, τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στο 0,75% με 1%, ενώ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τον Ιούνιο την περιστολή του ισολογισμού των 9 τρισ. δολαρίων.

Αυτή ήταν η δεύτερη αύξηση επιτοκίων τη φετινή χρονιά και η μεγαλύτερη των τελευταίων 22 ετών.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα έστειλε «σήμα» ότι έρχονται και άλλες αυξήσεις ανάλογου μεγέθους, υπογραμμίζοντας ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή.

Στο μεταξύ, στη συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής της τράπεζας, Τζέρομ Πάουελ υποστήριξε ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια μέχρι το επίπεδο όπου η ασκούμενη νομισματική πολιτική θα είναι ουδέτερη. Επισήμανε, όμως, ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρο όριο για το «ουδέτερο επιτόκιο» και ότι αν χρειαστεί η κεντρική τράπεζα μπορεί να υιοθετήσει μια περιοριστική νομισματική πολιτική.

Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως ότι η Fed δεν εξετάζει μια αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 2,82% ή 930 μονάδες στις 34.061, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,99% στις 4,300 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 3,19% στις 12.964 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Honeywell (+4,7%), 3M Co (+4,4%) και Caterpillar (+4,3%) ενώ κανένας τίτλος δεν κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος.

Στο μέτωπο της απασχόλησης, πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας από ό,τι αναμενόταν πρόσθεσαν οι επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς ο αγώνας για εύρεση εργαζομένων για να καλύψουν ανοιχτές θέσεις συνεχίστηκε, όπως ανέφερε την Τετάρτη η εταιρεία επεξεργασίας μισθοδοσίας ADP.

Σύμφωνα με το CNBC, τα μισθολόγια αυξήθηκαν κατά μόλις 247.000 τον περασμένο μήνα - το αποτέλεσμα ήταν πολύ πιο κάτω από την εκτίμηση του Dow Jones για 390.000. Ήταν επίσης πολύ χαμηλότερο από την άνοδο κατά 479.000 του Μαρτίου.

Παράλληλα, η ανάπτυξη του κλάδου των υπηρεσιών στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε απροσδόκητα τον Απρίλιο, με την απασχόληση να συρρικνώνεται για δεύτερη φορά φέτος, ενώ o δείκτης που καταγράφει τη μεταβολή των τιμών των εισροών σκαρφάλωσε σε επίπεδο ρεκόρ.

Το ινστιτούτου ISM ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο δείκτης υπηρεσιών υποχώρησε στις 57,1 μονάδες τον περασμένο μήνα από 58,3 τον Μάρτιο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι ο μη μεταποιητικός δείκτης θα ενισχυόταν οριακά στο 58,5.

Στην αγορά ομολόγων, πτωτικά κινήθηκε η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς αφού πρώτα –πριν την Fed- επέστρεψε για άλλη μια φορά πάνω από το 3%. Συγκεκριμένα το yield του 10ετούς υποχώρησε κατά επτά μονάδες βάσης στο 2,92%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε «άλμα» 5,3% στα 107,85 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε μόλις 0,1% στα 1.868 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,8% έναντι του ευρώ στο 1,0602 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v