Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογικό ράλι στη Wall Street

Επέστρεψαν οι αγοραστές στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Nasdaq να σημειώνει «άλμα» 3,8%. Κέρδη για τον Dow Jones μετά από έξι σερί πτώσεις. «Βουτιά» 9,7% για το Twitter. Στο 2,93% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

Τεχνολογικό ράλι στη Wall Street

Ισχυρή άνοδος στη Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με τους δείκτες ωστόσο να μην αποφεύγουν για άλλη μια φορά τις εβδομαδιαίες απώλειες.

Σημειώνεται ότι με τη σημερινή άνοδο ο S&P 500 απέφυγε την είσοδο σε «bear market» καθώς πλέον απέχει περίπου 15% από τα ιστορικά υψηλά του. Υπενθυμίζεται ότι ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έχει εισέλθει από καιρό σε περιοχή «bear market» καθώς απέχει περισσότερο από 20% από τα ιστορικά υψηλά και συγκεκριμένα κατά 25%.

Σήμερα, ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,47% ή 465 μονάδες στις 32.195, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,39% στις 4,023 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 3,82% στις 11.805 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Nike (+4,4%) και Salesforce (+4,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Johnson & Johnson (-0,5%) και Merck & Co (-0,4%).

Παρά τη σημερινή άνοδο οι τρεις δείκτες έκλεισαν την εβδομάδα σε αρνητικό έδαφος. Ο Dow Jones υποχώρησε 2%, ο S&P 500 2,3% και ο Nasdaq 2,6%.

Ένας από τους λόγους που οι μετοχές είναι στο «κόκκινο» τον τελευταίο καιρό είναι ο υψηλός πληθωρισμός και οι προσπάθειες της Fed να συγκρατήσει τις τιμές με την αύξηση των επιτοκίων. Σε συνέντευξή του το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί μια «ομαλή προσγείωση» της οικονομίας, τονίζοντας ότι η μάχη για τη συγκράτηση του πληθωρισμού δεν θα είναι ανώδυνη. Υποστήριξε επίσης ότι η Fed θα έπρεπε τελικά να είχε αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα.

Στο εταιρικό μέτωπο, «παγώνει» προσωρινά το ντιλ εξαγοράς του Twitter από τον Ελον Μασκ ύψους 44 δισ. δολαρίων, όπως ενημέρωσε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο. Η μετοχή του Twitter «βούλιαξε» 9,7% ενώ η μετοχή της Tesla σημείωσε «άλμα» 5,3%.

Στο μεταξύ, μεγάλη πτώση σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Μάιο, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες των επενδυτών για τον πληθωρισμό. Ο δείκτης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν υποχώρησε στις 59,1 μονάδες από 65,2 τον Απρίλιο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 10 ετών.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI κινήθηκε υψηλότερα 4,1% στα 110,49 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,9% στα 1.808 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε άνοδο 11 μονάδων βάσης στο 2,93%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,0409 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v