Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίσημα σε bear market ο S&P 500

Διευρύνουν τις απώλειες οι δείκτες με τον S&P 500 να βρίσκεται πάνω από 20% χαμηλότερα από το ρεκόρ της 4ης Ιανουαρίου. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ. Στο 2,79% βουτάει η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.

Επίσημα σε bear market ο S&P 500

Πιο βαθιά στο «κόκκινο» οι δείκτες καθώς επιστρέφουν οι ανησυχίες για την άνοδο του πληθωρισμού και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. 

Οι δείκτες ξεκίνησαν σε θετικό έδαφος λαμβάνοντας ώθηση από την απόφαση της Κίνας να μειώσει εν μία νυκτί το βασικό επιτόκιο αναφοράς για τα στεγαστικά δάνεια καθώς τα lockdown έχουν πλήξει την οικονομία. Ο κινεζικός δείκτης Shanghai Composite σημείωσε άνοδο 1,6% μετά την κίνηση.

Ο Dow Jones υποχωρεί 1,16% στις 30.889 μονάδες, ο Nasdaq βουτάει 1,81% στις 11.182 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει πτώση 1,34% στις 3.848 μονάδες και εισέρχεται επίσημα σε bear market καθώς βρίσκεται πάνω από 20% χαμηλότερα από το υψηλό των 4.818 μονάδων που σημείωσε στις 4 Ιανουαρίου.

Η σημερινή ανάκαμψη της αμερικανικής αγοράς έρχεται μετά από άλλη μια πτωτική συνεδρίαση την Πέμπτη. Οι Dow και Nasdaq υποχώρησαν 0,8% και 0,3%, αντίστοιχα. Για την εβδομάδα, ο Dow καταγράφει πτώση 2,9% και οδεύει στην όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών, για πρώτη φορά από το 1932. Ο Nasdaq και ο S&P 500 βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος για έβδομη διαδοχική εβδομάδα.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed και τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού ήταν ο κύριος ένοχος πίσω από τη δίμηνη διολίσθηση του χρηματιστηρίου.

«Οι αγορές δέχονται ισχυρές πιέσεις τις τελευταίες επτά εβδομάδες και νομίζω ότι πολλά από αυτά έχουν να κάνουν με τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, τι θα σημαίνει αυτό για τα περιθώρια κέρδους και πόσο επιθετική θα πρέπει να είναι η Fed για να το θέσει όλο αυτό υπό έλεγχο», δήλωσε αναλυτής στο CNBC. «Αν και αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, αυτή η ιστορία συνεχίζει να είναι ο νούμερο ένα αντίθετος άνεμος» πρόσθεσε.

Οι μετοχές δέχθηκαν πιέσεις στα μέσα αυτής της εβδομάδας, καθώς τα αποτελέσματα τριμήνου από μεγάλα καταστήματα λιανικής όπως η Walmart και η Target εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την αποδυνάμωση της καταναλωτικής βάσης και την ικανότητα των εταιρειών να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο σημειώνει οριακή άνοδο 0,02% στα 112,3 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,01% υψηλότερα στα 1.841 δολάρια ανά ουγκιά. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ διολισθαίνει έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,056 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς βουτάει 6 μονάδες βάσης στο 2,79%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v