Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος στη Wall Street με τεχνολογική ώθηση

Σε θετικό έδαφος οι δείκτες, με τον Nasdaq να πραγματοποιεί άλμα πάνω από 2%. Κέρδη για τον χρυσό. Οριακές κινήσεις για το αργό. Διολισθαίνει το δολάριο έναντι του ευρώ. Στο 2,97% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Βουτιά πάνω από 8% για τη Walmart.

Ανοδος στη Wall Street με τεχνολογική ώθηση

Ισχυρή άνοδο καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές την Τρίτη, καθώς η αγορά προσπαθεί να ανακάμψει από το sell off που έχει ρίξει τον Nasdaq σε bear market και έχει οδηγήσει τον S&P 500 σε πτώση 19% από το υψηλό των τελευταίων 52 εβδομάδων.

Ο Dow Jones ενισχύεται 1,01% στις 32.541 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει κέρδη 2,24% στις 11.923 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 1,4% στις 4.063 μονάδες.

Η σημερινή άνοδος σηματοδοτεί την τελευταία προσπάθεια της αγοράς να ανακάμψει μετά από εβδομάδες έντονων απωλειών. Ο S&P 500 έρχεται από ένα πτωτικό σερί έξι εβδομάδων -το μεγαλύτερο από το 2011. Ο βιομηχανικός δείκτης, εν τω μεταξύ, υποχωρεί για επτά συνεχόμενες εβδομάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από το 2001. Από την αρχή του έτους, ο S&P 500 και ο Dow υποχωρούν κατά 15,9% και 11,3%, αντίστοιχα.

«Επιπλέον, οι επενδυτές αναθάρρησαν από τρεις συνεχόμενες ημέρες σχετικά κανονικών και βαρετών κινήσεων για τις τιμές των μετοχών στις ΗΠΑ, κόντρα σε ό,τι συνέβη τις τελευταίες εβδομάδες» έγραψε αναλυτής της Vital Knowledge.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 0,9% τον Απρίλιο, όσο προέβλεπαν και οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Τα στοιχεία για τον Μάρτιο αναθεωρήθηκαν υψηλότερα, δείχνοντας ότι οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 1,4%, αντί για 0,7% που είχε αναφερθεί προηγουμένως.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Citi πραγματοποιεί άλμα 5%, μετά την αποκάλυψη ότι η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ απέκτησε επιπλέον μερίδιο 3 δισ. δολαρίων στην αμερικανική τράπεζα. Η μετοχή της Citi έχει παρουσιάσει χαμηλότερη επίδοση έναντι του υπόλοιπου χρηματοπιστωτικού τομέα τους τελευταίους 12 μήνες, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 40%.

Υψηλότερα κινούνται και οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, με την Bank of America και την JPMorgan Chase να σημειώνουν άνοδο 1%.

Ανοδικά κινούνται και οι ταξιδιωτικές μετοχές, με τη United Airlines να ενισχύεται κατά 4%, την Delta να σημειώνει άλμα 3% και την American Airlines να καταγράφει άνοδο 3%.

Η μετοχή της Home Depot αυξάνεται περισσότερο από 3%, μετά τη δημοσίευση τριμηνιαίων αποτελεσμάτων που ήταν υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Εν τω μεταξύ, η μετοχή της Walmart σημειώνει πτώση άνω του 8%, αφού ο κολοσσός της λιανικής ανακοίνωσε κέρδη χαμηλότερα των προβλέψεων, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει «να πιέζει» μέχρι να είναι ξεκάθαρο ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί.

«Αυτό που χρειάζεται να δούμε είναι ο πληθωρισμός να υποχωρεί με ξεκάθαρο και πειστικό τρόπο και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε μέχρι να μπορούμε να το δούμε αυτό» τόνισε ο Πάουελ σε εκδήλωση της Wall Street Journal. Οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων είναι κατάλληλες, υπογράμμισε.

«Αν δεν το δούμε αυτό θα πρέπει να εξετάσουμε να κινηθούμε πιο επιθετικά» πρόσθεσε. Όπως εξήγησε, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής πέρα από το επίπεδο του «ουδέτερου» επιτοκίου. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο καταγράφει άνοδο 0,26% στα 114,5 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει άνοδο 0,6% στα 1.826 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ ενώ ενισχύεται έναντι του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,053 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημειώνει άλμα 7 μονάδων βάσης, στο 2,97%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v