Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ξεπούλημα στη Wall Street, φόβοι στασιμοπληθωρισμού

Διευρύνουν τις απώλειες οι δείκτες, με τον Nasdaq να σημειώνει πτώση πάνω από 4% και τον Dow Jones να χάνει πάνω από 1.000 μονάδες. Βουτιά 24% για τη μετοχή της Target, πιέσεις και για Walmart. Ενισχύεται το δολάριο, διαγράφει τα κέρδη το αργό.

Νέο ξεπούλημα στη Wall Street, φόβοι στασιμοπληθωρισμού

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη, αφού ένας ακόμα κολοσσός του λιανικού εμπορίου προειδοποίησε για αυξανόμενες πιέσεις στο κόστος, επιβεβαιώνοντας τους φόβους για τον πληθωρισμό.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 3,55% ή κατά 1.169 μονάδες στις 31.488 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 4,85% χαμηλότερα στις 11.402 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 4,1% στις 3.921 μονάδες.

Την Τρίτη, ο Dow ενισχύθηκε 1,3%, ο S&P 500 κέρδισε 2% και ο Nasdaq σχεδόν 2,8%.

Ο Dow έχει κινηθεί χαμηλότερα για επτά διαδοχικές εβδομάδες, αλλά οι μετοχές σταθεροποιήθηκαν τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις. Την περασμένη εβδομάδα, ο S&P 500 έφτασε στο χείλος της bear market ή 20% κάτω από το υψηλό των τελευταίων 52 εβδομάδων, αλλά ο δείκτης έχει πλέον κερδίσει 4% από το κλείσιμο της περασμένης Πέμπτης.

Παρά την πρόσφατη ανάκαμψη, ο S&P 500 υποχωρεί 14% για το έτος, ενώ ο Nasdaq κατά 23%.

Η Target ανακοίνωσε κέρδη πρώτου τριμήνου που ήταν πολύ χαμηλότερα από ό,τι εκτιμούσε η Wall Street, λόγω του υψηλότερου κόστους για καύσιμα και μισθούς. Η αμερικανική εταιρεία σημείωσε επίσης χαμηλότερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις για συσκευές όπως οι τηλεοράσεις.

Η μετοχή της Target βουτάει 24%.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη η Walmart ανακοίνωσε κέρδη που ήταν κατώτερα των προσδοκιών, επίσης λόγω υψηλότερου κόστους για καύσιμα και μισθούς. Η μετοχή της Walmart έκλεισε την Τρίτη με πτώση 11%. 

«Οποιαδήποτε εταιρεία βασίζεται σε νοικοκυριά και αγορές μη αναγκαίων αγαθών πιθανότατα θα υποφέρει αυτό το τρίμηνο, επειδή μεγάλο μέρος του εισοδήματος έχει δαπανηθεί για τρόφιμα και ενέργεια», δήλωσε αναλυτής στο CNBC.

«Ο καταναλωτής δυσκολεύεται. Αρχίσαμε να βλέπουμε στο τέλος του έτους ότι οι καταναλωτές στρέφονταν στις πιστωτικές κάρτες για να πληρώσουν την άνοδο στις τιμές των τροφίμων, την άνοδο στις τιμές της ενέργειας και αυτό έχει γίνει πολύ χειρότερο. Αυτό θα πλήξει τους κολοσσούς του λιανικού εμπορίου και η Walmart είναι ένας από αυτούς» ανέφερε η CIO της Verdence Capital Advisors.

Τα αποτελέσματα της Target οδηγούν χαμηλότερα τον ευρύτερο κλάδο του λιανεμπορίου, με το ETF SPDR S&P Retail να υποχωρεί περισσότερο από 4%. Η μετοχή της Best Buy σημειώνει πτώση 6%, της Dollar General περισσότερο από 6% και της Dollar Tree 5%.

Η μετοχή της Macy's βουτάει 7% και της Kohl's περισσότερο από 5%.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρς, οι ενάρξεις κατοικιών υποχώρησαν στο ετήσιο προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,72 εκατ. τον περασμένο μήνα από 1,793 εκατ. τον Μάρτιο. Οι άδειες για την κατασκευή νέων κατοικιών διολίσθησαν 3,2% σε μηνιαία βάση, στο 1,82 εκατ.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο γυρίζει σε αρνητικό έδαφος, σημειώνοντας πτώση 2,5% στα 109,8 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,25% χαμηλότερα στα 1.814 δολάρια ανά ουγκιά.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς βουτάει 9 μονάδες βάσης στο 2,9%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ ενισχύεται έναντι του γεν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v