Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρενάκι του τρόμου στη Wall Street

Απέφυγε τα χειρότερα το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να μηδενίζει απώλειες 500 μονάδων και τον S&P 500 να επιστρέφει από επίπεδα «bear market», γυρίζοντας σε θετικό έδαφος. Στο 2,79% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

Τρενάκι του τρόμου στη Wall Street

Μικτά πρόσημα στη Wall Street σε μια συνεδρίαση με έντονες συγκινήσεις.

Νωρίτερα, ο δείκτης S&P 500 είχε εισέλθει προσωρινά σε επίπεδα «bear market» για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020, σημειώνοντας απώλειες έως και 2%. Ωστόσο προς το τέλος της συνεδρίασης οι αγοραστές επανήλθαν στο προσκήνιο γυρίζοντας σε θετικό έδαφος τον δείκτη.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε μόλις 0,03% ή 8 μονάδες στις 31.261, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,01% στις 3.901 μονάδες ενώ o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% στις 11.354 μονάδες.

Σημειώνεται ότι ο βιομηχανικός δείκτης παρέμεινε σε καθοδικό κανάλι για όγδοη σερί εβδομάδα, καταγράφοντας το μακροβιότερο πτωτικό σερί από το 1923. Αντίστοιχα οι S&P 500, Nasdaq υποχώρησαν για έβδομη διαδοχική εβδομάδα.

Στον Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Cisco Systems (+2,5%) και Salesforce (+2,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Boeing (-5,10%) και Caterpillar (-4,4%).

«Οι αγορές βρέθηκαν υπό πίεση τις τελευταίες επτά εβδομάδες. Νομίζω ότι η πίεση οφείλεται κυρίως στις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τον αντίχτυπο που θα έχει στα περιθώρια κέρδους και στην πολιτική που θα ασκήσει η Fed για να τον θέσει υπό έλεγχο», σχολίασε ο Art Hogan, επικεφαλής στρατηγικής της National Securities. «Αν και αυτό δεν είναι κάτι καινούριο ωστόσο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα».

«Η πραγματικότητα είναι ότι η αγορά πέφτει γιατί αντιμετωπίζουμε πληθωρισμό, νομισματική σύσφιξη και την πιθανότητα ύφεσης. Δεν θα ξεφύγουμε από αυτόν τον κλοιό …πιθανότατα, μέχρι τον Ιούνιο, Ιούλιο», ανέφερε η Liz Young, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της SoFi.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Fed έδωσε σήμα ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια προκειμένου να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Νωρίτερα, μέσα στην εβδομάδα ο επικεφαλής της τράπεζας, Τζέρομ Πάουελ είχε δηλώσει…ότι «αν χρειαστεί να υπερβούμε τα επίπεδα επιτοκίων που θεωρούσαμε ουδέτερα, τότε δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε».

Αυτές οι κινήσεις της Fed ενέτειναν τις ανησυχίες για ενδεχόμενη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας. Στο μεταξύ, χθες, η Deutsche Bank υποστήριξε ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να «βουλιάξει» στις 3.000 μονάδες σε περίπτωση ύφεσης, δηλαδή 23% κάτω από τα σημερινά επίπεδα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI ενισχύθηκε 0,4% στα 110,28 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού παρέμεινε αμετάβλητη στα 1.842 δολ./oz.

Στην εβδομάδα πετρέλαιο και χρυσός κέρδισαν 2,5% και 1,8%, αντίστοιχα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε πτώση πέντε μονάδων βάσης στο 2,79% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,0560 δολ.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v