Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με πτώση υποδέχθηκε τον Ιούνιο η Wall Street

Απώλειες στο αμερικανικό χρηματιστήριο για δεύτερη σερί συνεδρίαση. «Άλμα» 10% για τη μετοχή της Salesforce. Στο 2,93% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Με πτώση υποδέχθηκε τον Ιούνιο η Wall Street

Πτώσης στη Wall Street καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Νωρίτερα, ο CEO της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον προειδοποίησε τους επενδυτές να προετοιμάζονται για το χτύπημα ενός οικονομικού «τυφώνα» καθώς η αμερικανική οικονομία είναι αντιμέτωπη με πληθώρα προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ στη δημοσιότητα δόθηκε η Beige Book όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας επιβραδύνθηκε σε κάποιες περιοχές των ΗΠΑ.

«Τέσσερις περιφέρειες κατέγραψαν επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο» αναφέρεται στην έκθεση.

Στη Wall Street o Dow Jones υποχώρησε 0,54% ή 177 μονάδες στις 32.812,  ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,75% στις 4,101 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,72% στις 11.994 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Salesforce (+10,3%) –καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου- και Chevron (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Walmart (-2,2%) και Goldman Sachs (-1,5%).

«Είναι καλύτερα να περιμένουμε για να δούμε πως θα εξελιχθεί το επόμενο τρίμηνο. Θα έχουμε καλύτερη εικόνα όταν φτάσουμε στα τέλη Ιουλίου. Μέχρι τότε πιστεύω ότι θα δούμε μια ασταθή αγορά, με τάση για περαιτέρω πτώση σε επίπεδα «bear market», προέβλεψε ο επικεφαλής επενδύσεων της Alpha TrAl, Max Gokman.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ικανοποίησε η μέτρηση της μεταποίησης στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο δείκτης μεταποίησης ISM ανήλθε στις 56,1 μονάδες τον Μάιο από 55,4 τον προηγούμενο μήνα ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 54,5 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι κάθε μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες δηλώνει επέκταση του κλάδου.

Παράλληλα, οι ανοιχτές θέσεις εργασίας τον Απρίλιο υποχώρησαν στις 11,4 εκατ. θέσεις από το ρεκόρ των 11,9 εκατ. τον προηγούμενο μήνα. Αντίστοιχα οι εργαζόμενοι που παραιτήθηκαν ανήλθαν στα 4,4 εκατ.. Σημειώνεται ότι πριν την πανδημία ο μέσος όρος παραιτήσεων δεν ξεπερνούσε τα 3 εκατ. τον μήνα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI κινήθηκε υψηλότερα 0,5% στα 115,22 δολ. και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε οριακά στα 1.852 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε άνοδο εννέα μονάδων βάσης στο 2,93% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,7% έναντι του ευρώ στο 1,0659 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v