Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρό χτύπημα στις μετοχές της Wall Street

Σε bear market ο δείκτης S&P καθώς οι επενδυτές βλέπουν ακόμα και σενάριο για αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β. και φοβούνται ύφεση. Ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ομολόγων, στιγμιαία αντιστροφή καμπύλης. Sell off σε μετοχές crypto.

Σκληρό χτύπημα στις μετοχές της Wall Street

Βαθιά στο κόκκινο βρίσκονται οι βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς οι φόβοι για μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve, που θα οδηγήσουν σε ύφεση, τροφοδοτούν τους πωλητές σε μετοχές αλλά και ομόλογα. 

O Dow Jones υποχωρεί 2,18% ή κατά 683 μονάδες (στις 30.709) αφότου την περασμένη εβδομάδα είχε τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Ιανουάριο. Ο S&P χάνει 3,1% (3.779 μονάδες) και ο Nasdaq 3,76% (10.913).  Πλέον ο S&P 500 μετρά απώλειες 22% από την κορυφή του Γενάρη και έτσι επιστρέφει σε bear market

Οι μετοχές των Apple Inc, Alphabet Inc, Microsoft Corp και Amazon.com Inc υποχωρούν μεταξύ 2,5% και 4,1%.

Η υψηλότερη του αναμενόμενου αύξηση του πληθωρισμού την Παρασκευή ώθησε τους επενδυτές να τιμολογήσουν συνολικά 175 μονάδες βάσης αύξηση επιτοκίων έως τον Σεπτέμβριο, με πολλούς να αναμένουν αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μ.β. στις 15 Ιουνίου, μεγαλύτερη της αρχικής εκτίμησης.

Η καμπύλη αποδόσεων του 2ετούς και του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ αντιστράφηκε προς στιγμή για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, μια κίνηση που θεωρείται από πολλούς στην αγορά ως αξιόπιστο μήνυμα ότι μια ύφεση θα μπορούσε να έρθει τα επόμενα ένα ή δύο χρόνια.

«Παρότι οι μετοχές τεχνολογίας είναι πιο ευαίσθητες στα μακροπρόθεσμα επιτόκια, ο αυξημένος κίνδυνος ύφεσης επιβαρύνει τις υπερτιμημένες μετοχές», δήλωσε στο Reuters ο Raffi Boyadjian, επικεφαλής αναλυτής επενδύσεων στη χρηματιστηριακή XM. «Η αντιστροφή μέρους της καμπύλης αποδόσεων των ΗΠΑ έχει κάνει την απειλή της ύφεσης πιο πραγματική».

Ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE γνωστός και ως δείκτης φόβου της Wall Street, εκτινάχθηκε στις 32,54 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδό του από τις 19 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία ποσοστιαία πτώση τους από τον Ιανουάριο. Σήμερα ισχυρές πιέσεις δέχονται και οι μετοχές που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα, όπως αυτές των Riot Blockchain, Marathon Digital Holdings και Coinbase Global. Υποχωρούν έως και πάνω από 15% καθώς το bitcoin έπεσε κατά περίπου 20%.

Τα επιτόκια

Οι αγορές χρήματος τιμολογούν 175 μονάδες βάσης περιλαμβανομένης της απόφασης της Fed τον Σεπτέμβριο, κάτι που συνεπάγεται δυο αυξήσεις 50 μονάδων βάσης και μία 75 μονάδων βάσης. Η Fed δεν έχει κάνει αύξηση 75 μ.β. από το 1994. Εν μέσω της αναταραχής της αγοράς, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη δήλωση της Fed αυτή την εβδομάδα και στη συνέντευξη Τύπου του προέδρου Jerome Powell μετά τη συνεδρίαση.

Εν μέσω αυτής της εικόνας, το δολάριο αύξησε τα κέρδη του και βρίσκεται μια ανάσα από το υψηλό έτους.

Εν τω μεταξύ, τα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά ομόλογα υποχώρησαν. Η απόδοση του διετούς αμερικανικού, το οποίο είναι πιο ευαίσθητο στις αυξήσεις επιτοκίων, εκτινάχθηκε έως και 18 μονάδες βάσης στο 3,25%, το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2007.

Ισχυρές είναι οι πιέσεις και στην Ευρώπη. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας αυξήθηκε στο 4% για πρώτη φορά από το 2014 και οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν. Αυτό ώθησε το χάσμα σε σχέση με τις αποδόσεις του 10ετούς Bund αναφοράς σε πάνω από 240 μ.β., το μεγαλύτερο από τον Απρίλιο του 2020.

Τα spreads των ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών ήταν επίσης στο υψηλότερο επίπεδο από το 2020.

Ο τραπεζικός δείκτης της Ιταλίας χάνει 3%, έχοντας απωλέσει το ένα τέταρτο της αξίας του από την αρχή του έτους. Οι μετοχές της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας Intesa Sanpaolo υποχώρησαν σχεδόν 4%, και της UniCredit's 2,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v