Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στη Wall Street μετά τον πληθωρισμό

Στο «κόκκινο» οι δείκτες, μετά την αναπάντεχη εκτόξευση του πληθωρισμού στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981. Πτώση 3% για τον Nasdaq. Πάνω από το 3,1% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Άλμα για το δολάριο έναντι του ευρώ. Οριακές κινήσεις για το αργό. Ανοδικό γύρισμα για τον χρυσό.

Βαριές απώλειες στη Wall Street μετά τον πληθωρισμό

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός εκτινάχτηκε περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 41 ετών. 

Ο Dow Jones υποχωρεί 2,4% στις 31.488 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 3,1% χαμηλότερα στις 11.386 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει βουτιά 2,6% στις 3.910 μονάδες.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 8,6% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 1981. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνει αμετάβλητος στο 8,3%, όσο και τον Απρίλιο. Τον Μάρτιο είχε βρεθεί στο 8,5%.

Οι τιμές στην ενέργεια κινήθηκαν 3,9% υψηλότερα σε μηνιαία βάση, ανεβάζοντας τα ετήσια κέρδη στο 34,6%. Οι τιμές των καυσίμων εκτοξεύτηκαν 16,9% σε μηνιαία βάση, με την ετήσια άνοδο να ανέρχεται στο 106,7%.

«Επιβεβαιώνει ορισμένους από τους φόβους που άκουσα από τους επενδυτές αυτή την εβδομάδα», δήλωσε αναλύτρια της RBC Capital Markets. «Αναγκάζει κάπως τις μετοχές να παραμείνουν στο κάτω μέρος του εύρους στο οποίο ήταν; Ίσως. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι αρκετό για να οδηγήσει σε νέα χαμηλά», τόνισε.

Η αναπάντεχη άνοδος του πληθωρισμού θα μπορούσε να οδηγήσει τους traders να αποτιμήσουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed αργότερα φέτος. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου, η οποία θεωρείται μία από τις πιο ευαίσθητες στις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, εκτινάχθηκε πάνω από το 2,9%, καταγράφοντας άλμα 8 μονάδων βάσης.

Η κίνηση στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έρχεται μετά την απότομη πτώση των μετοχών κατά την τακτική συνεδρίαση της Πέμπτης, με τον S&P 500 και τον Nasdaq να υποχωρεί έκαστος περισσότερο από 2%. Ο Dow έκλεισε περισσότερες από 600 μονάδες, χάνοντας περίπου 400 μονάδες, κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης τελευταίας ώρας διαπραγμάτευσης στη Wall Street.

Την Πέμπτη, ο Dow Jones υποχώρησε 1,94% στις 32.272, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,38% στις 4.017 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,75% στις 11.754 μονάδες.

Για την εβδομάδα, ο βιομηχανικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,9%, σε τροχιά για τη 10η πτωτική εβδομάδα του τις τελευταίες 11. Ο S&P 500 και ο Nasdaq κινούνται χαμηλότερα κατά περισσότερο από 2%, σε τροχιά για την ένατη εβδομάδα απωλειών τις τελευταίες 10.

Εν τω μεταξύ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βούτηξε στις αρχές Ιουνίου στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ καθώς η εκτίναξη του πληθωρισμού ανησυχεί τα νοικοκυριά. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν βούτηξε στις 50,2 μονάδες από 58,4 τον Μάιο.Η μέτρηση ήταν χειρότερη από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές του Bloomberg.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 0,5% στα 120,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός γύρισε σε θετικό έδαφος και πραγματοποιεί ράλι 1,3% στα 1.877 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει άλμα 0,7% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,053 δολ./ευρώ. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινείται 6 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 3,11%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v