Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη σερί άνοδος στη Wall Street

Σε θετικό έδαφος παρέμεινε το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να κερδίζει πάνω από 250 μονάδες. Στο 2,97% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Μια ανάσα από τα 120 δολ. το αργό WTI. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Δεύτερη σερί άνοδος στη Wall Street

Κέρδη στη Wall Street με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στην ανακοίνωση του αμερικανικού πληθωρισμού στο τέλος της εβδομάδας.

Η μέτρηση του πληθωρισμού θεωρείται κρίσιμη καθώς μια νέα άνοδος του δείκτη τιμών ενδεχομένως να οδηγήσει τη Fed σε πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων… και πιο κοντά στην απειλή μιας ύφεσης, όπως σχολιάζουν αναλυτές.

Νωρίτερα η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, δήλωνε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν «απαράδεκτα επίπεδα πληθωρισμού» και χρειάζεται μια κατάλληλη δημοσιονομική στάση για την άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων χωρίς να υπονομευτεί η οικονομία.

«Αντιμετωπίζουμε αυτήν τη στιγμή μακροοικονομικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των απαράδεκτων επιπέδων πληθωρισμού καθώς και των αντίθετων ανέμων που σχετίζονται με τις διαταραχές που προκαλούνται από την επίδραση της πανδημίας στις αλυσίδες εφοδιασμού και τις επιπτώσεις των διαταραχών από την πλευρά της προσφοράς στις αγορές πετρελαίου και τροφίμων που προκύπτουν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία» τόνισε η Γέλεν.

Στη Wall Street o Dow Jones ενισχύθηκε 0,80% ή 264 μονάδες στις 33.179, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,95% στις 4,160 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,94% στις 12.175 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Salesforce (+2,4%) και Chevron (+2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Walmart (-1,3%) και Walgreens Boots (-0,8%).

Στο εταιρικό μέτωπο, η Target υποβάθμισε τις προβλέψεις για τα καθαρά κέρδη β’ τριμήνου με τον CEO της εταιρείας να αναφέρει πως το ποσοστό λειτουργικού κέρδους θα ανέλθει στο 2% έναντι 5,3% στο προηγούμενο τρίμηνο. Σημειώνεται ότι η υποβάθμιση των προβλέψεων κερδοφορίας από την Target προκάλεσε πιέσεις στη Wall Street στην έναρξη της συνεδρίασης καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Στο μεταξύ, το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε σημαντικά τον Απρίλιο καθώς υποχώρησαν οι εισαγωγές. Ειδικότερα, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε 19,1% στα 87,1 δισ. δολάρια. Όπως μεταδίδει το Reuters, οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 3,4% στα 339,7 δισ. δολάρια, ενώ οι εξαγωγές ενισχύθηκαν 3,5% στα 252,6 δισ. δολάρια.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI κινήθηκε υψηλότερα 0,8% στα 119,41 δολ. και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,5% στα 1.852 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε πτώση επτά μονάδων βάσης στο 2,79% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,0709 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v