Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Sell off στη Wall Street για αμερικανικές μετοχές και ομόλογα

Ο φόβος ότι η Fed θα προχωρήσει επιθετικότερα στα επιτόκια, δημιουργώντας κίνδυνο ύφεσης, οδήγησε σε νέο ξεπούλημα. Bear market για τον S&P. Αντιστράφηκε προς στιγμήν η καμπύλη επιτοκίων στα treasuries.

Sell off στη Wall Street για αμερικανικές μετοχές και ομόλογα

Οι αμερικανικές μετοχές βυθίστηκαν τη Δευτέρα, με τον S&P 500 να επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε bear market, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι οι αναμενόμενες επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση.

Ο δείκτης αναφοράς S&P υποχωρεί για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες, και πλέον χάνει περισσότερο από 20% από το πιο πρόσφατο ρεκόρ του (3 Ιανουαρίου). Όλοι οι κύριοι κλάδοι του S&P ήταν σημαντικά χαμηλότερα, με μόνο δέκα τίτλους σε θετικό έδαφος. Σφοδρές ήταν οι απώλειες στην τεχνολογία με τίτλους όπως οι Apple Inc, Microsoft Corp και Amazon να πιέζονται ιδιαίτερα.

Ο S&P 500 έχασε 149,91 μονάδες ή 3,85%, για να κλείσει στις 3.750,95 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 526,82 μονάδες ή 4,65%, στις 10.813,20 μονάδες. Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε 857,70 μονάδες ή 2,73%, στις 30.535,09 μονάδες.

Τα ομόλογα

Εν τω μεταξύ οι αποδόσεις του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011 και ένα βασικό μέρος της καμπύλης αποδόσεων αντιστράφηκε για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για την προοπτική ότι οι προσπάθειες της Federal Reserve να ανακόψει τον αυξανόμενο πληθωρισμό θα πλήξουν την οικονομία.

Οι αποδόσεις εκτινάχθηκαν μετά τα στοιχεία της Παρασκευής που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε τον Μάιο καθώς οι τιμές της βενζίνης έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ και το κόστος των τροφίμων εκτινάχθηκε στα ύψη, οδηγώντας στη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια.

Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης όταν ολοκληρώσει τη διήμερη συνεδρίασή της την Τετάρτη, με τους επενδυτές να βλέπουν τώρα ακόμα και αύξηση 75 μονάδων βάσης με πιθανότητα 21%.

Οι επενδυτές περιμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως αυτόν τον κύκλο, καθώς αντιμετωπίζει τις πεισματικά υψηλές πιέσεις των τιμών. Εκτιμούν ότι το επιτόκιο αναφοράς της Fed θα αυξηθεί στο 3,97% έως τον Μάιο, περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν τον περασμένο μήνα. Η Deutsche Bank είπε ότι βλέπει τώρα τα επιτόκια να κορυφώνονται στο 4,125% στα μέσα του 2023.

Καθώς η Fed σφίγγει την πολιτική, ο φόβος για ύφεση αυξάνεται. Η καμπύλη αποδόσεων του διετούς με το 10ετές ομόλογο αντιστράφηκε για λίγο τη Δευτέρα, ένας αξιόπιστος δείκτης ότι θα ακολουθήσει ύφεση σε ένα με δύο χρόνια. Ωστόσο, ο Jim Vogel, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στην FHN Financial, είπε ότι η ύφεση δεν τιμολογείται επί του παρόντος στην αγορά.

Οι αποδόσεις για τους τίτλους δύο ετών έφτασαν το 3,283%, το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2007. Οι αποδόσεις στα πενταετή ομόλογα ανήλθαν στο 3,489%, το υψηλότερο από τον Ιούλιο του 2008. Οι αποδόσεις στη 10ετία έφθασαν στο 3,381%, το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2011.

Εν μέσω αυτής της εικόνας, το δολάριο αύξησε τα κέρδη του και βρίσκεται μια ανάσα από το υψηλό έτους.

Στην Ευρώπη η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας αυξήθηκε στο 4% για πρώτη φορά από το 2014 και οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν. Αυτό ώθησε το χάσμα σε σχέση με τις αποδόσεις του 10ετούς Bund αναφοράς σε πάνω από 240 μ.β., το μεγαλύτερο από τον Απρίλιο του 2020.

Τα spreads των ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών είναι επίσης στο υψηλότερο επίπεδο από το 2020

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v