Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με άνοδο υποδέχθηκε τον Ιούλιο η Wall Street

Θετικά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να κερδίζει πάνω από 300 μονάδες. Στο 2,89% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Ισχυρή άνοδος για το πετρέλαιο. Ενισχύθηκε το δολάριο. Κλειστή η Wall Street την Δευτέρα.

Με άνοδο υποδέχθηκε τον Ιούλιο η Wall Street

Άνοδος στη Wall Street αν και παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας εξαιτίας της επιθετικής –σφικτής νομισματικής πολιτικής της Fed.

Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο η Fed προχώρησε στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1994 και συγκεκριμένα κατά 75 μονάδες βάσης ενώ πολλοί επενδυτές αναμένουν αντίστοιχη αύξηση και τον Ιούλιο.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,05% ή 322 μονάδες στις 31.097, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,06% στις 3.825 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,90% στις 11.127 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (+2,3%) και McDonalds (+2,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Intel (-2,9%) και Nike (-1,2%).

Υπενθυμίζεται ότι στο τρίμηνο, ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε άνω του 16%, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες τριμήνου από τον Μάρτιο του 2020. Αντίστοιχα, στο εξάμηνο ο S&P 500 κινήθηκε χαμηλότερα 20,6%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες α’ εξαμήνου από το 1970. 

«Σαν παρηγοριά, μπορούμε να αναφέρουμε ότι οι μεγάλες απώλειες σπάνια συνεχίζονται σε διαδοχικά τρίμηνα. Ωστόσο αυτό δεν είναι το ίδιο από το να αναφέραμε ότι δεν αναμένουμε άλλες απώλειες», σημείωσε ο Michael Shaoul της Marketfield Asset Management. Είναι σαν αν βρισκόμαστε στο μέσο μιας περιπέτειας όπου οι αισιόδοξες προοπτικές δεν εμφανίζονται ακόμα στον ορίζοντα, τόνισε.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η μεταποιητική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε περισσότερο από ότι αναμενόταν τον Ιούνιο, με τον δείκτη νέων παραγγελιών να υποχωρεί για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM διολίσθησε στις 53 μονάδες τον περασμένο μήνα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020. Τον Μάιο ο δείκτης βρισκόταν στις 56,1 μονάδες.

Οποιαδήποτε μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει επέκταση του τομέα μεταποίησης, ο οποίος αντιστοιχεί στο 11,8% της αμερικανικής οικονομίας.

Στο μεταξύ, σε καθοδική τροχιά παρέμειναν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά επτά μονάδες βάσης στο 2,89% και το 2ετές σημείωσε πτώση κατά εννέα μονάδες βάσης στο 2,83%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI ενισχύθηκε 2,5% στα 108,43 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% στα 1.801 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,6% έναντι του ευρώ στο 1,0425 δολ.

Σημειώνεται ότι η Wall Street θα παραμείνει κλειστή τη Δευτέρα λόγω της γιορτής της 4ης Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v