Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι φόβοι για ύφεση ρίχνουν τη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος οι δείκτες, με τον S&P 500 να οδεύει στο χειρότερο εξάμηνο από το 1970. Boυτιά κάτω από το 3% για την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ. Οριακή άνοδος για το αργό. Μικρά κέρδη για τον χρυσό.

Oι φόβοι για ύφεση ρίχνουν τη Wall Street

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη, καθώς ο S&P 500 ετοιμάζεται να κλείσει το χειρότερο πρώτο εξάμηνο των τελευταίων δεκαετιών.

O Dow Jones διολισθαίνει 0,35% στις 30.925 μονάδες, ο Nasdaq υποχωρεί 0,43% στις 11.130 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει πτώση 0,43% στις 3.812 μονάδες.

«Ο συνδυασμός της επιβράδυνσης της ανάπτυξης, της εξασθένισης των προοπτικών για τα κέρδη ανά μετοχή και της συνεχιζόμενης νομισματικής σύσφιξης επιβαρύνει το κλίμα των μετοχών εδώ και μήνες και προκαλεί ξανά ανησυχία», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Vital Knowledge.

Ο Dow και ο S&P 500 οδεύουν στο χειρότερο τρίμηνο από το πρώτο τρίμηνο του 2020, όταν τα lockdown οδήγησαν τις μετοχές σε πτώση. Ο Nasdaq έχει υποχωρήσει περισσότερο από 20% τους τελευταίους τρεις μήνες, τη χειρότερη επίδοσή του από το 2008.

Ο S&P 500 βρίσκεται επίσης σε καλό δρόμο για το χειρότερο πρώτο εξάμηνο του έτους από το 1970, το οποίο κυριαρχείται από πλήθος παραγόντων που πιέζουν τις αγορές και τροφοδοτούν φόβους για επερχόμενη παγκόσμια ύφεση. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο αυξανόμενος πληθωρισμός, οι αυξήσεις επιτοκίων της Fed, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα lockdown στην Κίνα.

Ο Nasdaq έχει δεχτεί ιδιαίτερο πλήγμα φέτος. Ο δείκτης βρίσκεται τώρα περισσότερο από 30% κάτω από το ιστορικό υψηλό του στις 22 Νοεμβρίου. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας κατέγραψαν σημαντική πτώση φέτος, με το Netflix να πέφτει κατά 70%. Η Apple και η Alphabet έχουν χάσει περίπου 22%, ενώ η μητρική Meta του Facebook έχει υποχωρήσει 51%.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δομικός δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), η προτιμητέα μέτρηση της Fed για τον πληθωρισμό, αυξήθηκε κατά 4,7% τον Μάιο, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου την Πέμπτη. Το νούμερο είναι 0,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από τον προηγούμενο μήνα, αλλά εξακολουθεί να είναι γύρω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά τη δεκαετία του 1980. Ο δείκτης αναμενόταν να παρουσιάσει ετήσια αύξηση 4,8% για τον Μάιο, σύμφωνα με τον Dow Jones.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 1,1% στα 108,5 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός ενισχύεται 0,1% στα 1.819 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0415 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς βουτάει 8 μονάδες βάσης, στο 3,02%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v