Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογική ώθηση στη Wall Street

Ισχυρή άνοδος για τον Nasdaq ενώ πιέσεις ασκήθηκαν στον Dow Jones. Σε θετικό έδαφος γύρισε ο S&P 500 στο τέλος της συνεδρίασης. Στο 2,81% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. «Βουτιά» 8,2% για το πετρέλαιο. Ράλι για το δολάριο.

Τεχνολογική ώθηση στη Wall Street

Έντονο το αγοραστικό ενδιαφέρον για τεχνολογικές μετοχές και ενώ παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για πιθανή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Αναλυτές της Morgan Stanley προειδοποίησαν ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται εν μέσω μιας επιβράδυνσης που αποδεικνύεται χειρότερη από ό,τι αναμενόταν, λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και της πολιτικής μηδενικής ανοχής του Πεκίνου απέναντι στην πανδημία.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,42% ή 129 μονάδες στις 30.967, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,16% στις 3.831 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,75% στις 11.322 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Nike (+2,7%) και Salesforce (+2,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Chevron (-3,5%) και IBM (-2,9%).

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Wall Street ολοκλήρωσε ένα από τα χειρότερα εξάμηνα των τελευταίων πέντε δεκαετιών. Επιπλέον και οι τρεις δείκτες σημείωσαν εβδομαδιαίες απώλειες παρά την άνοδο της Παρασκευής. Ειδικότερα, ο Dow Jones κινήθηκε χαμηλότερα 1,3%, ο S&P 500 2,2% και ο Nasdaq «βούλιαξε» 4,1%.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι παραγγελίες για βιομηχανικά αγαθά στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν περισσότερο από ότι ανέμεναν οι αναλυτές τον Μάιο.

Ειδικότερα, τo υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες κατέγραψαν άνοδο 1,6%. Τον Απρίλιο είχαν ενισχυθεί 0,7%. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν κέρδη 0,5%.

Παράλληλα, η προσοχή των επενδυτών βρίσκεται στραμμένη στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed που θα δημοσιευτούν την Τετάρτη και στα στοιχεία απασχόλησης του Ιουνίου που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Στο μεταξύ, σε καθοδική τροχιά παρέμειναν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά επτά μονάδες βάσης στο 2,81% και το 2ετές σημείωσε πτώση μιας μονάδας βάσης στο 2,83%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI «βούλιαξε» 8,2% στα 99,50 δολ. και η τιμή του χρυσού (-2,1%) κινήθηκε σε χαμηλό έτους στα 1.763 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο έπιασε υψηλό 20 ετών σε σχέση με το ευρώ σημειώνοντας άνοδο 1,5% έναντι του ευρώ στο 1,0267 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v