Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος στη Wall Street μετά τη Fed

Συγκρατημένη άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Σε νέο υψηλό 20 ετών το δολάριο έναντι του ευρώ. Στο 2,78% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Πτώση 1% για το αργό. Οριακές απώλειες για τον χρυσό.

Άνοδος στη Wall Street μετά τη Fed

Κέρδη στο αμερικανικό χρηματιστήριο μετά την δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed.

Οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας έδωσαν έμφαση στην ανάγκη καταπολέμησης του πληθωρισμού  στη συνεδρίαση του Ιουνίου, ακόμη και αν αυτό σημαίνει επιβράδυνση μιας οικονομίας που εμφανίζεται ήδη στα πρόθυρα ύφεσης, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Αυξάνοντας τα βασικά επιτόκια δανεισμού κατά 75 μονάδες βάσης, οι κεντρικοί τραπεζίτες σημείωσαν ότι η κίνηση ήταν απαραίτητη για τον έλεγχο των αυξήσεων του κόστους ζωής στα υψηλότερα επίπεδά από το 1981.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,35% στις 31.107 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,56% στις 11.385 μονάδες, και ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,53% στις 3.854 μονάδες.

Tην Τρίτη, ο Dow Jones υποχώρησε 0,4% περιορίζοντας τις αρχικές απώλειες, ο S&P 500 έκλεισε με άνοδο 0,2%, αν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφτασε να βουτάει ως και 2%, ενώ ο Nasdaq πραγματοποίησε άλμα 1,75% καθώς η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων έδωσε ώθηση στις μετοχές ανάπτυξης. 

Το ενδεχόμενο ύφεσης εντός του 2022 συνεχίζει να ανησυχεί τους επενδυτές αφού η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου αναφοράς έπεσε κάτω από την απόδοση των 2 ετών. Η λεγόμενη αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων αποτελεί «σήμα» ότι η οικονομία μπορεί να βρεθεί ή να βρίσκεται ήδη σε ύφεση. 

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη, εν μέσω ανησυχιών για πιθανή οικονομική επιβράδυνση. Οι μετοχές της ενέργειας κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση την Τρίτη κατά 4%. Ήταν ο κλάδος με τις κορυφαίες επιδόσεις στον S&P 500 για το πρώτο εξάμηνο του έτους, το χειρότερο πρώτο εξάμηνο του δείκτη αναφοράς από το 1970.

Ωστόσο, αναλυτές της Wall Street εκτιμούν ότι μια ύφεση μπορεί να είναι ήπια. Την Τρίτη η Credit Suisse δήλωσε ότι βλέπει τις ΗΠΑ να αποφεύγουν την ύφεση.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο πραγματοποιεί νέο ράλι έναντι του ευρώ, σκαρφαλώνοντας σε νέο υψηλό 20 ετών. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,019 δολ./ευρώ.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διαγράφει τα αρχικά κέρδη και υποχωρεί 3% στα 98,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός διολισθαίνει 0,06% στα 1.762 δολάρια ανά ουγκιά.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου διολισθαίνει δύο μονάδες βάσης, στο 2,78%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v