Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εναλλαγές προσήμων στη Wall Street μετά τον πληθωρισμό

Μεικτά πρόσημα στην αμερικανική αγορά με τους Nasdaq και S&P 500 να περνάνε προς στιγμή σε θετικό έδαφος. Στο 3,03% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Θετικό γύρισμα για το αργό και τον χρυσό.

Εναλλαγές προσήμων στη Wall Street μετά τον πληθωρισμό

Με αντίθετα πρόσημα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές σε μια συνεδρίαση με εναλλαγές προσήμων, καθώς μετά τις απώλειες άνω του 1% στο ξεκίνημα υπήρξε αντίδραση με πρωταγωνιστή τον τεχνολογικό τομέα. 

Ο Dow Jones σημειώνει πτώση 0,31% στις 30.885 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,24% υψηλότερα στις 11.292 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 0,01% στις 3.819 μονάδες.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτινάχτηκε στο 9,1% τον Ιούνιο, φτάνοντας σε φρέσκο υψηλό 41 ετών και συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο του 1981. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,3%, κάνοντας την πιο μεγάλη άνοδο από το 2005.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε αυξηθεί κατά 8,6% σε ετήσια βάση, ποσοστό που ήταν ήδη το πιο υψηλό των τελευταίων 41 ετών -από τον Δεκέμβριο του 1981.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, σημείωσε άνοδο κατά 0,7% σε σύγκριση με ένα μήνα πριν και κατά 5,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, επίσης υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

H «καυτή» μέτρηση μπορεί να παρακινήσει τη Fed να προχωρήσει σε μία ακόμα αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίαση του Ιουλίου. Τον περασμένο μήνα η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,5 με 1,75%. Aυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από το 1994.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τη μέτρηση για τον πληθωρισμό τον Ιούνιο απαράδεκτα υψηλή, αλλά υποστήριξε ότι τα στοιχεία αυτά είναι παρωχημένα.

Όπως τόνισε, μόνο η ενέργεια αντιστοιχεί σχεδόν στο μισό της μηνιαίας αύξησης του πληθωρισμού.

«Τα σημερινά στοιχεία δεν αντανακλούν τον συνολικό αντίκτυπο της πτώσης των τιμών της βενζίνης κατά τις τελευταίες 30 ημέρες, που έχει μειώσει την τιμή στο βενζινάδικο κατά 40 σεντς από τα μέσα Ιουνίου» υπογράμμισε ο Μπάιντεν σε δήλωση την οποία δημοσίευσε ο Λευκός Οίκος.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 1,4% στα 97,2 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός πραγματοποιεί άλμα 0,9% στα 1.740 δολάρια ανά ουγκιά. Τα δύο εμπορεύματα βρίσκονταν σε αρνητικό έδαφος στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,008 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου ενισχύεται 5 μονάδες βάσης, στο 3,03%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Delta Air βουτάει 7% μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που ήταν χειρότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Οι επενδυτές έχουν το βλέμμα στραμμένο στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v