Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό γύρισμα στη Wall Street με το βλέμμα στα επιτόκια

Διαγράφουν τα αρχικά κέρδη οι δείκτες καθώς επανέρχονται οι φόβοι για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Σε χαμηλό 24 ετών το γεν έναντι του δολαρίου. Στο 3,34% εκτοξεύεται η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Απώλειες για το αργό πετρέλαιο. Πτώση για τον χρυσό.

Αρνητικό γύρισμα στη Wall Street με το βλέμμα στα επιτόκια

Σε αρνητικό έδαφος γυρίζουν οι αμερικανικές μετοχές καθώς το άλμα στις αποδόσεις των ομολόγων εντείνει τους φόβους ότι οι αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed θα επιφέρουν ισχυρό πλήγμα στην οικονομία.

Ο Dow Jones βουτάει 0,66% στις 31.111 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,19% χαμηλότερα στις 11.491 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,76% στις 3.984 μονάδες.

Οι αμερικανικές μετοχές ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο με απώλειες καθώς οι δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ την περασμένη εβδομάδα ενίσχυσαν τους φόβους για νέο γύρο επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων. 

Ο S&P 500 έκλεισε σε χαμηλό έξι εβδομάδων την Παρασκευή, με τις ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση φυσικού αερίου να επισκιάζουν την ανακούφιση από τα μηνιαία στοιχεία για την απασχόληση, τα οποία έδειξαν μικρή αποκλιμάκωση στις μισθολογικές πιέσεις. 

Ο δείκτης βρίσκεται περίπου 18% χαμηλότερα από την αρχή της χρονιάς, ενώ ο Nasdaq έχει βουτήξει σχεδόν 27% καθώς η άνοδος των επιτοκίων επιφέρει πλήγμα στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες και τις μετοχές ανάπτυξης. 

traders βλέπουν πιθανότητα 70% για τρίτη αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο. 

Το καμπανάκι για την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης χτύπησε ψηφιακά ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, το ινστιτούτο ISM ανακοίνωσε ότι ο δείκτης υπηρεσιών ενισχύθηκε στις 56,9 μονάδες τον Αύγουστο από 56,7 μονάδες τον Ιούλιο.Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Πρόκειται για τη δεύτερη διαδοχική μηνιαία άνοδο μετά από τρεις μήνες απωλειών.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση του μη μεταποιητικού δείκτη στις 54,9 μονάδες

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 0,1% στα 86,7 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός υποχωρεί 0,2% στα 1.718 δολάρια ανά ουγκιά. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημειώνει άνοδο 0,3% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος να πέφτει κάτω από το 0,99 δολ./ευρώ. Το γεν βουτάει 1,3% έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας σε χαμηλό 24 ετών.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς πραγματοποιεί άλμα 14 μονάδων βάσης στο 3,34%. 

Στο ταμπλό, η μετοχή της Bed Bath & Beyond βουτάει 14,7%, μετά την αυτοκτονία του CFO της εταιρείας Γκουστάβο Αρνάλ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v